Teknoloji girişimcisi ve elektrikli otomotiv devi Tesla'nın genel müdürü Elon Musk canlı yayında beynine ufak bir bilgisayar yerleştirildiğini söylediği Gertrude'u tanıttı.
Canlı yayında bir bilgisayarı doğrudan beyne bağlayan Neuralink implant cihazların tanıtımını yapan Musk, "Burada sağlıklı ve mutlu bir domuz görüyoruz. İlk başta biraz utangaç davranıyor, ancak enerjisi yüksek ve hayattan keyif alıyor. Bu domuza iki aydır implant takılı." dedi.
Musk, Gertrude'un beynine yerleştirilen implantı "kafatasınızdaki küçük telli Fitbit" olarak nitelendirdi.
2016 yılında kurulan Neuralink şirketi, nörolojik sorunların tedavi edilmesinde rol oynayabilecek bir implant üretme amacıyla kuruldu. Örneğin implantın felçli insanların bilgisayar faresi kullanabilmesini sağlayabilmesi hedefleniyordu.
Musk daha sonra "Dorothy" isimli bir domuz daha tanıttı.
Girişimci, Dorothy'nin beyninde daha önce implantın bulunduğunu ancak daha sonra çıkarıldığını ifade etti. Musk, bu vesileyle implantın güvenli bir şekilde takılıp çıkarılabildiğini söyledi.
TESLA'YI ÇAĞIRMAK İÇİN KULLANILABİLECEK
İmplantın ilk aşamalarda büyük oranda sağlık için kullanılacağını ifade eden Musk, Neuralink'in gelecekte insan beyninin yapay zeka ile de mücadele etmesine imkân sağlayacağını iddia etti.
Musk, "Bu teknoloji potansiyel olarak insanların Tesla'sını çağırması, video oyunu oynaması veya omurilik felçli birinin tekrar yürümesini sağlamak için kullanılabilir." dedi.
Tanıtımında, söz konusu çipin 'bir akıllı saatten beklenebilecek tüm özelliklere sahip olduğunu' söyleyen Musk, cihazın, sıcaklık, basınç gibi bir çok veriyi ölçebileceğini açıkladı.
Çipin 'Tesla' arabalarının otomatik pilotunu kontrol etmek için de kullanılabileceğini belirten Musk, bir gün oyun oynamak için de kullanılabilme ihtimalinin yüzde 100 olduğunu vurguladı.
Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini, ancak elektrotları beynin içindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirebilecek 'harika bir robota' gerek olduğunu dile getirdi.
İNSAN ÜZERİNDE DENEMELER BAŞLAMADI
Çip, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden 'çığır açan cihaz' unvanını almış olsa da henüz insan üzerinde denemelere başlanmadı.
Musk'ın 2016 yılında kurduğu Neuralink şirketi insan ve makine arasında yüksek hıza sahip arabirim üretmeyi amaçlıyor.
Musk önceki aylarda söz konusu teknoloji sayesinde beş yıl gibi kısa bir süre içinde insanların yabancı dil öğrenmeye ihtiyacı olmayacağını iddia etmişti.