AKP Hükümeti, Meclis’e sunduğu ka-nunla yabancı sermayenin gelmesiiçin daha önce 10 yıl uyguladığı vergi istisnasını 5 yıl daha uzattı.
Yabancıya vergi istisnası getirilirken yüzde yüz milli sermayeli kayyım atanması, Meclis Genel Kurulu’nda tartışmalara sebep oldu.
FAİZ GELİRİ VERGİ DIŞI
Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla 8 Aralık’ta TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp kabul edildi. Kanunla mevduat faizleri, repo gelirlerinden elde edilen gelirlerin banka ve aracı kurumlarca kaynakta tevkifat suretiyle vergilendirilmesini düzenleyen geçici 67’nci maddenin süresi 5 yıl uzatıldı. Böylece ilk kez 2005 yılında 10 yıllık olarak çıkarılan kanun, 2020 yılına kadar uzatılmış oldu. Kanunla faiz, repo gelirleri vergilendirme dışı tutuldu.
KAYYIM VARSA YABANCI GELMEZ
Kanunun görüşülmesi sırasında Meclis Genel Kurulu’nda sert tartışmalar yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, kanunun yabancı yatırımcı çekmek için çıkarıldığına dikkat çekti. Buna karşın Türkiye’de demokrasinin bütün kuralları bir kenara bırakılarak şirketlere el konulduğunu, kayyım atandığını, gece yarıları baskın düzenlendi- ğini, medya kuruluşlarının mallarının Anayasa’ya aykırı bir şekilde müsadere edildiğini hatırlattı.
YATIRIMCI ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
Berberoğlu, hukukun olmadığı yerde iki kuruş teşvikle yatırımcının yatırıma ikna edilemeyeceğini söyledi. Berberoğlu, şunları söyledi:
“Bunu sadece ben söylemiyorum, rakamlar söylüyor. Medya ve ifade özgürlüğünün olmadığı, yargının tam bağımsız olmadığı, emir komuta zinciriyle insanların içeri atıldığı, doğru haber yazdığı için gazetecilerin tutuklandığı bir ortamda siz vergi istisnasıyla yatırımları teşvik edemezsiniz. Bu kadar aykırı haberlerin ve bu kadar aykırı algıların oluştuğu bir ortamda hiçbir yatırımcı önünü görmez, önünü görmeyen kişi de yatırıma yönelmez.”
32,5 MiLYAR DOLAR KAÇTI
Son yıllarda iş adamlarına yönelik artan baskılar nedeniyle yerli sermaye yurt dışına kaçıyor. Merkez Bankası verilerine göre, son 13 yılda 32.5 milyar dolar dışarı çıktı. Çıkışlar, baskılarla doğru orantılı olarak son yıllarda zirve yaptı. 2014 Ocak ayından itibaren 9,4 milyar dolar yerli sermaye gitti. Türk yatırımcılar, yatırım yapmak için hukukun üstün olduğu ülkeleri tercih etti. En çok madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayii ve hizmet sektörlerine yatırım yapıldı.
FAİZ LOBİSİNE VERGİ YOK!
CHP Ankara Milletvekili Bü- lent Kuşoğlu bu kanunla alınması gereken bir vergiden vazgeçildiğine dikkat çekti. Alınmak istenmeyen verginin tutarının yılda 20-25 milyar lira olduğunun altını çizdi. Bu miktarın beş yılda 125 milyarı bulacağını söyleyen Kuşoğlu, bu paranın faizciden, faiz lobisinden alınmadığını hatırlattı.