Yapmadığı doktor ziyaretini yapmış gibi gösterince işten kovuldu


Bir ilaç firmasında çalışırken, yapmadığı doktor ziyaretini yapmış gibi şirket kayıt sistemine girmek suretiyle yalan beyanda bulunan kişi işten kovuldu. İş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri süren işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi talebiyle yargıya müracaat etti. Mahkeme, işçiyi haklı bulunca temyiz edilen karar sonrası devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hareketi nedeniyle işçinin iş akdinin feshedilmesini yasalara uygun buldu.

Kayseri'de bir ilaç firmasında tanıtım ve satış sorumlusu olarak çalışan kişi iddiaya göre; 2013 yılında yapmadığı doktor ziyaretini yapmış gibi gösterip şirket kayıt sistemine girdi. Bunun üzerine işveren işçinin doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hareketi sebebiyle işçinin iş akdini feshetti. Kayseri 4. İş Mahkemesi'ne işe iade davası açan işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan davalı işveren ise iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme ise davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı ve geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine karar verdi. Karar davalı işveren avukatınca temyiz edildi.

Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin 2. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin sıralandığının belirtildiği Yargıtay kararında, "Belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin 2. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere kanundaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır. Dosya içeriğine göre tanıtım ve satış sorumlusu olarak işyerinde çalışan davacının iş sözleşmesi, yapmadığı doktor ziyaretini yapmış gibi şirket kayıt sistemine girmek suretiyle yalan beyanda bulunulduğu gerekçe gösterilerek haklı sebeple sona erdirilmiş, davacı da işverene verdiği savunmasında eylemini kabul etmiştir. Davacının bu davranışı doğruluk ve bağlılığa uymadığından, işverence yapılan fesih haklı sebebe dayanmakta olup davanın reddi gerekirken, kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Mahkemenin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına oy birliği ile karar verilmiştir." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yapmadığı doktor ziyaretini yapmış gibi gösterince... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER