Yargıtay, ‘Balyoz Planı’ davasında Çetin Doğan dahil 7 kişinin beraat kararını bozdu

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "Balyoz Darbe Planı" davasında beraat eden sanıklar Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozdu.

SHABER3.COM

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Balyoz Darbe Planı” davasında beraat eden sanıklar Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozdu. Hükümet yanlısı Sabah’ın aktardığına göre, gerçekleştirilen plan seminerinde “Milli Mutabakat Hükümeti” kurulmasından bahseden sanıkların “Suç için anlaşma” maddesinden 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları gerektiği belirtildi. Gazete, Dairenin bu kararının, 104 emekli amiral tarafından yayımlanan bildiriyle ilgili soruşturmada da emsal olacağı kulisini yazdı.

BERAAT ETMİŞLERDİ

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) başvuru yapan şikayetçilerin güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesinin ve hak ihlali kararı vermesinin ardından yeniden görülen “Balyoz Planı” davasında Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 31 Mart 2015’te 236 sanığın yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verilmiş, Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın, sanıklar Doğan, Balabanlı, Balta, Varol, Yalçın, Akyazan ve Küçükkılıç’ın, beraat etmelerinin usül ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Balyoz Planı” davasında beraat eden sanıklar hakkındaki temyiz incelemesini tamamladı.

MİLLİ MUTABAKAT HÜKÜMETİ KURULMASINDAN SÖZ EDİLDİ

Kararda, sanıklar tarafından da doğrulanan plan seminerine ilişkin ses kayıtlarının çözümlemelerine yer verildi. Çözümlemelerde, plana ilişkin olarak orgeneral Doğan’ın istekleri, dönemin komutanları tarafından yapılan çalışmalar ve verilen cevaplar yer aldı. Doğan’ın seminerde oynanmakta olan “Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo” içinde öngörülemeyen, “Milli Mutabakat Hükümeti” kurulmasından bahsettiğine de yer verilerek “Arkadaşlar, bu plan seminerini, plan çalışmasını kasıtlı olarak belli bir çerçeveye koyduğumuzu, günün şartlarımıza, günün konjonktürel gelişmelerine göre dikkatlerimizi nelerde yoğunlaştırmamız gerektiğini ortaya koymak için yaptığımı herhalde hepiniz anlamışsınızdır” beyanlarının olduğunun görüldüğü belirtildi.

“DARBENİN BAŞARILI OLMAMA İHTİMALİNDE BİLE…

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce verilen kararın gerekçesinde, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altı çizildi. Kararda, başarıya ulaşmış bir darbenin yargılanmasının ne denli güç ise icrasına başlanmış bir darbenin de başarılı olamama ihtimalinde bile, korunan değerlere, anayasal demokratik düzene verdiği zararların tecrübe edilmiş gerçekler olduğuna yer verildi.

ÇETİN DOĞAN’IN EMEKLİ EDİLDİĞİ HATIRLATILDI

Kararda, Doğan ve 1. Ordu Komutanlığı’nda görevli rütbeli diğer sanıklar ile haklarındaki beraat kararı kesinleşen bir kısım sanıkların “Olasılığı En Yüksek Senaryo Semineri” çerçevesinde yapılan toplantıda, iktidardaki AK Parti hükümeti yerine “Milli Mutabakat Hükümeti kurmak”, somut yer ve isim belirtilmek suretiyle İstanbul büyükşehir ve diğer il, ilçe belediye başkanlıklarına atamalar yapmak, gözaltılar ve tutuklamalar gerçekleştirmek, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı dahil bürokrasinin üst kademelerine atamalarda bulunmak, Milli Güvenlik Kurulu aracılığıyla hükümeti uyararak ve hatta gidişatın kötü olduğuna dikte ederek bunun sonunun iyi olmayacağı şeklinde hükümeti tehdit etmek dahil demokratik bir toplumda kabullenilmesi ve katlanılması mümkün olmayan ve TSK’nın görev, yetki ve sorumlulukları ile bağdaşmayan, doğrudan hükümeti cebren ıskata yönelen içerikte konuştukları ve bunlara ilişkin planların hazırlandığına dair beyanlarda bulunarak hükümeti devirmeye yönelik hareket ettikleri ve bunu açıkça ifade ettikleri belirtildi. Söz konusu seminer çalışma metninin Genelkurmay Başkanlığınca da olağan dışı görülerek bu konuda inceleme yaptırıldığı ve daha sonrada Yüksek Askeri Şura’da sanık Çetin Doğan ve bir kısım sanıkların emekli edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

3 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Hükümde, sanıklar tarafından da varlığı kabul edilen seminer çalışmasında, yine sanıklar tarafından gerçekleştirildiği kabul edilen ses kayıtlarının, özellikle somut yer ve kişiler belirtilmek suretiyle “Milli Mutabakat Hükümeti” kurulması, yönetimin devralınması, iktidar partisine mensup belediye başkanları, siyasetçiler ve bir kısım yöneticilerin bu çerçevede toplanıp gözaltına alınarak tutuklanacağına yönelik konuşma içerikleri, plan seminerinin hukuki dayanağı ile icra şekline ilişkin kurumsal belgeler dikkate alındığında, sanıkların fikir birliği içerisinde vukuu bulan eylemlerinin unsurları itibariyle Türk Ceza Kanununun ilgili maddesince “suç için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası düzenlenmesi suçunun nazara alındığı belirtildi.
<< Önceki Haber Yargıtay, ‘Balyoz Planı’ davasında Çetin Doğan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER