Yargıtay engelliden istenen 350 TL nafakayı fazla buldu


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, engelli vatandaşın ödeyeceği nafaka ile ilgili olarak emsal bir karara imza attı. Vatandaşın engellilik oranını göze alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 350 TL'lik nafakayı fazla buldu.

Yargıtay'a konu olan olay 2013 yılında Kütahya'da yaşandı. Evlendikten bir süre sonra felç geçirerek sağ kolunu kullanma ve konuşma yetisini kaybeden İsmail E. ile karısı Hatice E. arasında şiddetli geçimsizlik yaşanmaya başladı. Kocasının 9 yıl boyunca eşinin her türlü bakımını yaptığını belirten Hatice E., çocuğu ile birlikte evden ayrılmasını talep eden kocasına boşanma davası açtı. Kütahya 1. Aile Mahkemesi'nde görülen davada Hatice E., "Son 6-7 aydır sürekli olarak bana çocuğumuzla birlikte evden gitmemi söyledi. Bunun üzerine çocuğumu da alarak evime döndüm. Daha sonra evin anahtarlarını değiştirdiğini öğrendim ve benden boşanma talebinde bulundu. Ardından ben boşanma davası açtım ve 200 kendim, 150 TL de çocuk nafaka bağlanmasını talep ediyorum." diyerek kendini savundu. Ancak karısının anlattıklarının kısmen doğru olduğunu savunan İsmail E., "Büyük bir bölümü çarptırılarak anlatılan olaylar bunlar. Engelli olduktan sonra defalarca evi terk etti ve her seferinde araya giren aile büyükleri sayesinde eve döndü. Sadece çocuğum için 100 TL nafaka ödemeyi talep ediyorum." dedi.

İddiaları değerlendiren yerel mahkeme, Hatice E.'yi haklı bularak 200, çocuk içinde 150 TL nafaka bağlanmasına hükmetti. Hüküm İsmail E. tarafından temyiz edildi.

'ENGELLİ BİRİSİ İÇİN NAFAKA MİKTARI ÇOK'

Temyiz istemini görülen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği ve özellikle davalının tespit edilen mevcut gelir durumu, aldığı ev için yaptığı ödeme, davalının yüzde 86 engelli olup başkaca gelir de elde edemeyeceği hususları birlikte değerlendirildiğin de mahkemece takdir edilen nafaka miktarları yüksektir." denildi.

Yargıtay'ın bozma kararına karşın yerel mahkeme ilk kararında direndi. Bunun üzerine dosya Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Hukuk Genel Kurulu yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Yerel mahkeme yeniden yapacağı yargılamada tarafların boşanmalarına, kadın ve çocuk için de daha az miktarda nafaka belirleyecek.

CİHAN
<< Önceki Haber Yargıtay engelliden istenen 350 TL nafakayı fazla buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER