Yaşlılıkta diz ağrısına protezli çözüm


SİVAS (CİHAN)- Yaşlıların büyük bir kısmının ameliyat sonrasında daha kötü olma korkusuyla ağrılarla yaşamaya devam ettiğini belirten Opr. Dr. Turan Taş, gelişen diz protezleri sayesinde hastaların sağlığına kavuşarak, normal hayata dönebileceğine ve korkulacak bir ameliyat olmadığına dikkat çekti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Turan Taş, ilerleyen yaşlarla birlikte başlayan diz ağrılarından dolayı yürüyemeyen, evden dışarı çıkmayan, hatta ev işlerini bile yapmakta zorlanan yaşlı insanların yaşam kalitesini yükseltmeye yarayan protez uygulamaları hakkında bilgi verdi.

"YAŞLILIKTA YAŞAM KALİTENİZİ PROTEZLE YÜKSELTEBİLİRSİNİZ"

Opr. Dr. Turan Taş, genellikle kireçlenmeler, romatizmal hastalıkların tedavisinde protez tedavisini uyguladıklarını ve özellikle 60 yaş üzerinde bu tedavi yönteminin kişinin normal hayatına dönmesinde etkili olduğunu ifade etti. Ameliyatla genellikle diz kapağını da değiştirdiklerini belirten Dr. Taş, diz kapağının değiştirildiği yerde protezi yerleştirecek şekilde kemik kesileri yaptıklarını ve protezi yerleştirdiğini söyledi. Ameliyat sonrasında biraz ağrı olduğunu belirten Taş, hastanın bir buçuk üç ay içerisinde ağrı ve bacaklardaki şişliklerin geçtiğini fakat hemen yürümeye başladıklarını açıkladı.

Hastaların ameliyattan korkmaması gerektiğini belirten Opr. Dr. Turan Taş, operasyon sonrası başarı ve hasta memnuniyet oranının yüzde 90 olduğunu ifade etti. Diz protezi ameliyatının başarısız olma sebebinin en büyük nedeninin enfeksiyon olduğunu belirten Opr. Dr. Turan Taş, uygun olmayan ameliyathane koşullarının enfeksiyonun en önemli sebebi olduğunu, bu sebeple operasyon yapılan yerin iyi seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"AMELİYAT SONRASI DİZ HAREKETLERİ AŞIRI DERECEDE ZORLANMAMALI"

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, ameliyat sonrasında bacağın ön tarafındaki adalenin bir takım egzersizlerle güçlendirilmesi gerektiğine değindi. Ayrıca, hastaların yüksek yerde oturmamaları, alaturka tuvalet kullanmamaları gerektiği, bağdaş kurarak oturmanın dize zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu. Protezin günlük hayatı kolaylaştırdığını ifade eden Turan Taş, dizin zorlanmaması gerektiğini belirtti.

"PROTEZ AMELİYATI GEÇİRENLER FAZLA KİLOYA DİKKAT ETMELİ"

Fazla kilonun dize zararlı olduğunu ifade eden Op. Dr. Turan Taş, "Kilo, ameliyatı zorlaştırmakla birlikte hastada ameliyat sonrası enfeksiyon gelişme riskini de yükseltir. Ayrıca her adımda dize vücut ağırlığının 4-5 kat yük biniyor, bu durum da protezin ömrünü kısaltıyor." dedi.

Protez ömrünün, hastanın dikkatine ve özenine bağlı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Turan Taş, protezin iyi bir teknikle uygulanması durumunda, ömrünün 15 yıl olduğunu söyledi. Protez ömrünü etkileyen en önemli faktörün kemik kalitesi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Turan Taş, protezin doğru ortamda doğru hastaya uygulanması durumunda yaşam kalitesini yükselttiğini belirtti.

CİHAN
<< Önceki Haber Yaşlılıkta diz ağrısına protezli çözüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER