Antalya bölgesinde kontrolsüz yatak artışı turizme zarar veriyor. Son yıllarda Antalya Kemer'den sonra Manavgat destinasyonunda yanaşık düzen yapılan 5 yıldızlı otellerin, deniz görüntüsünü kaybettirmesi Avrupa, İskandinav ve Rus turist pazarını azaltıyor.
Turizmciler, Manavgat destinasyonunda gerçek anlamda turizm planlamasının 28 yıl önce yapıldığını, pazar talebi hesap edilmeden yapılan her otelin sektöre zarar verdiğini söylüyor.
Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hesapsız kitapsız 'benim de otelim var' güç gösterisi anlayışıyla yapılan her otelin 'sektörün kendi bindiği dalı kestiği' için telafisi zor derin yaralar açtığını ifade etti. Türkiye'de ilk turizm planlaması yapılan yerlerden birinin Turgut Özal döneminde Titreyengöl bölgesi olduğunu belirten Aydoğan, 28 yıl önce turistin plaja ulaşmada tek bant varken bugün bunun 7'ye ulaşmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.
Kontrolsüz yatak artışının ilk önce zararı kendi turizm bölgelerindeki otellere vereceğini vurgulayan Aydoğan, bugün Evrenseki, Kumköy, Çolaklı, Ilıca, Gündoğdu, Kızılağaç ve Titreyengöl'de verimli tarım arazilerinin turizm bölgesi altında turizm planlaması yapılmadan yapılan konaklama tesisleriyle turizmi tıkama noktasına getirdiğinin altını çizdi. Aydoğan, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: "Uzun yıllar aynı otele tatile gelen bir Alman, bir Hollandalı, bir Belçikalı, bir Rus ve bir İngiliz turist her gelişinde kaldığı konaklama tesisi yapıldığını görüyor. Kontrolsüz yapılan her otel turistin denizle buluşma noktasını kaybettiriyor. Turist tatil için geliyor, yanında yeni bir otel çalışmasını görüyor. Bu görüntüler turisti rahatsız ediyor ve bir sonraki yıl tercihini başka ülkelere yöneltiyor. Bir Türk turizmci Almanya'da bir turistik tesis yapma istese 10'nun üzerinde birim karşısına çıkarak çevreden pazar alanına, pazara alanında o bölgede bulunan kazanç payları kaybının ne kadar olmasına kadar size rapor sunuyor. Bölgemizde yanaşık düzen anlayışıyla yatak kapasitesi 220 binin üzerine ulaştı. Dipdibe yapılan oteller turizme zarar veriyor. Dünyada böyle bir turizm anlayışı yok. Turizmde 12 aya yaymak istiyorsak yanaşık düzen otel yapma yerine alternatif turizme göre yatırım yapmak daha doğru olacaktır. Yanaşık düzen otel yapımı turizmcinin birbirine verdiği en büyük zarardır. Ayrıca verimli tarım arazileri ve çevrenin bozulmasıda çabası." Aydoğan, bölgede her yıl 8-10 bin yatak artışı olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN