Zaman neden daha hızlı geçiyor?

Esra Büyükcombak

Esra Büyükcombak

09 Eki 2024 08:26
  •  

    2.      Zaman Tahmini: Günlük rutinler sırasında farkında olmadan sıkça kullandığımız bu yeti, zaman algısının önemli bir parçasıdır. Zaman tahmini, saatimize bakmadan, bir işin ne kadar sürdüğünü veya belirli bir olayın ne zaman gerçekleşeceğini tahmin edebilme becerimizdir. Mesela, dışarıda güneşin batmak üzere olduğunu gördüğünüzde, yaklaşık saati tahmin edebilirsiniz. Bu beceri, beynimizin doğal zaman algısıyla ilişkilidir ve rutinlerimize dayalı bir tahmin gücü sunar. Zaman tahmini, özellikle alışık olduğumuz ortamlarda ve faaliyetlerde daha doğru işler. Her gün aynı saatte yola çıkan biri, yoldaki trafik yoğunluğuna bakarak işe ne zaman varacağını tahmin edebilir.

    Psikolojik Etkiler ve Zaman Algısı

    Tüm bu etkenler zaman algısındaki, psikolojik durumlardan da etkilenir. Örneğin, ölüm korkusu yaşayan özellikle yaşlılar, zamanın geçişine karşı daha fazla baskı hissedebilirler. Benzer şekilde, orta yaş krizi yaşayanlar, gelecekte yapabilecekleri şeylerin azalması nedeniyle zamanın daraldığı hissine kapılabilirler. Kanser gibi ölümcül hastalıklara sahip olanlarda da benzer bir algı oluşur; bu kişiler, kontrol gruplarına kıyasla zamanın daha hızlı geçtiğini ve kendilerini zamana karşı daha fazla baskı altında hissettiklerini belirtmişlerdir .

     

    Beynimiz Neden "Hızlanmış Zaman" Hissi Veriyor?

     

    Yaşlandıkça beyin sinir ağlarımız daha karmaşık hale geliyor ve sinir iletim yolları uzuyor. Yani, elektrik sinyallerinin beyinde dolaşması daha fazla zaman alıyor. Ayrıca yaşlanma süreciyle birlikte sinir hücrelerinde oluşan hasar da bu iletişim hızını yavaşlatıyor. Gençken, beyin görüntüleri hızla algılayıp işlerken, yaş aldıkça bu hız düşüyor. Yani çocukluğumuzda beynimizin işlediği "an" sayısı çok daha fazlayken, artık daha az anı işliyoruz. Bu durumda zamanın adeta "uçup gitmesi" hissini veriyor.

     

    Sosyal Medyada Zamanın Nasıl Geçtiğini Fark Etmiyoruz!

     

    Hepimiz sosyal medyada birkaç saat geçirdiğimizde zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyoruz, değil mi? Bunun sebebi beynimizin, ekranda sürekli değişen görüntüleri hızla algılaması ve bizi bir "zaman girdabına" çekmesidir.

    Bu tarz tuzaklara düşmeden, zamanın değerini anlayarak, her anı maddi, manevi değerlendirebildiğiniz bereketli günler temenni ederim.

     

    Yazıyı dinlemek isterseniz:


    https://youtu.be/bzsOdoRKNYY

    https://spotifyanchor-web.app.link/e/F0QewMpixNb

     

    [email protected]   X:@esrabc

    09 Eki 2024 08:26
    YAZARIN SON YAZILARI