İmamoğlu'nun geleceğini Yargıtay belirleyecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "ahmak" dediği gerekçesiyle verilen 2 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasının kesinleşip kesinleşmeyeceği yeni adli yılda netleşecek. Yerel mahkemenin verdiği karar, henüz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin önünde bekliyor. İstinafın vereceği kararın ardından dosya bu kez Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gidecek. Temyiz sürecinden çıkacak olası bir onama kararı, İmamoğlu'na siyasi yasak gelmesi anlamı taşıyor. Bu durum da İmamoğlu'nun 2024'te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yeniden aday olmasını engelliyor. Aynı zamanda İmamoğlu'nun yine olası CHP Genel Başkanlığı adaylığının önü de bu kararla kapanacak.
Bunun yanı sıra, İmamoğlu hakkında süren davalar da var. İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı üzerine İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin "ihaleye fesat karıştırma" iddiasıyla dava açılmıştı. Yedi yıla kadar hapis ve siyasi yasak istenen davanın ilk duruşması 15 Haziran'da Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. Duruşma 30 Kasım'a ertelendi.
İmamoğlu hakkında Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla "kamu görevlisine alenen hakaret" suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde "terör iltisaklı" kişilerin işe alındığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'nın raporu üzerine başlatılan bir soruşturma da bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İmamoğlu'nun şüpheli olup olmadığı henüz net değil.
Kılıçdaroğlu hakkındaki soruşturmalar
14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili seçilemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının sona ermesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bekletilen dokunulmazlık dosyaları savcılığa gönderilmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma bürolarına dağıttığı 18 dosyada Kılıçdaroğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak," "halkı kin ve düşmanlığa tahrik," "Cumhurbaşkanına hakaret," "kamu görevlisine hakaret" ve "iftira" gibi suçlamalar yöneltiliyor. Bu dosyaların davaya dönüşüp dönüşmeyeceği ise yeni adli yılda belli olacak.
HDP kapatma davası
451 kişi hakkında siyasi yasak istenen iddianamede ayrıca HDP'nin Hazine yardımına el konulması da isteniyor. YSP'den milletvekili seçilen Pervin Buldan, Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş ve Sırrı Süreyya Önder'in de aralarında bulunduğu 17 vekil de siyasi yasak istenenler arasında yer alıyor. Kapatma için 15 üyenin en az 10'nun oyuna ihtiyaç var.
Demirtaş'ın durumu ne olacak?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin Demirtaş hakkında verdiği "hak ihlali" kararı uygulanmamıştı. Buna ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru dosyasının da önümüzdeki aylarda gündeme alınması bekleniyor.
Gezi davasında cezalar onanacak mı?
Sinan Ateş cinayeti davası açılacak mı?
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'nın Çukurambar semtinde öldürüldü. Cinayete ilişkin Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş, dönemin MHP İstanbul İl Yöneticisi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ile tetikçi Eray Özyağcı'nın aralarında bulunduğu 21 şüpheli tutuklanmıştı. Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Durdu Özer'in Ağustos ayı başında Genel Soruşturma Bürosu'ndan alınarak Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu'nun başına atanması ise gözleri bir kez daha dosyaya çevirdi. Dosya, Özer ve diğer iki soruşturma savcısının izinde olması nedeniyle Başsavcı Vekili Ahmet Altun'a devredildi. Yeni adli yılda dosyanın yeniden Özer'e verilip verilmeyeceği netleşecek. Diğer yandan cinayetin ardından Tolgahan Demirbaş'ı evinde saklamakla suçlanan eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor. Cinayet soruşturmasına ilişkin iddianamenin önümüzdeki aylarda tamamlanarak mahkemeye gönderilmesi bekleniyor.
Deprem soruşturmaları
Sezgin Baran Korkmaz ve Sedat Peker davaları ne olacak?
Kara para aklamak suçlamasıyla İstanbul'da hakkında dava bulunan Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya'dan iade edildiği ABD'de geçen günlerde tahliye edilmişti. Korkmaz'ın Türkiye'deki davası da yakından izlenecek.