Yeni köprü onlara pahalıya mal oldu

Şehirlerarası yolcu otobüslerinin geçtiğimiz ay açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişlerinin zorunlu hale getirilmesi, otobüs işletmecilerinin tepkisine neden oldu.

Yeni köprü onlara pahalıya mal oldu


Otobüs işletmecileri, üçüncü köprünün yolu 130 kilometre uzatarak otobüs başına maliyeti de 5 bin lira yükselttiğini öne sürdüler. 

Türkiye Otobüsçüler Meclisi Federasyonu, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüleri Derneği, Tüm Otobüsçüler Federasyonu, Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği, ortak basın açıklaması yaptı. 

Esenler Otogarı yönetim binasında yapılan açıklamayı, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan yaptı. 

Amaçlarının eylem, direniş veya hükümetle ters düşmek olmadığını söyleyen Birol Özcan, Yavuz Sultan Selim köprüsünün şehirlerarası otobüslere zorunlu olması ile sektörün zarar gördüğünü, maliyetlerinin yükseldiğini, yolcuların, özellikle de İzmit’ten, İstanbul’un Asya yakasından gelen yolcuların zaman kaybına uğradıklarını söyledi. 

Bakan ve yetkililer ile görüştüklerini, hem Yavuz Sultan Selim hem de Fatih Sultan Mehmet köprüsünü kullanma isteklerini onlara ilettiklerini, söyleyen Özcan, bayramlarda da üçüncü köprüyü de kullanmak istediklerini onlara ilettiklerini belirtti. 

Her şeyden önce ulaşım bakımından, zaman bakımından, masraf bakımından, yakıt bakımından üçüncü köprünün zorunlu olması ile bütün maliyetlerin otobüs firmalarına yüklendiğini öne süren Özcan, “Biz, 140 kilometre fark ediyor, ekonomi yönünden zararları var, zaman bakımından zararları var dedik. Sayın Bakan da bizi dinledi, not aldı, bunu Başbakan’a ileteceğini söyledi” diye konuştu. 

‘İKİ KÖPRÜYÜ DE KULLANALIM’

Yalova, İzmit, Adapazarı, Düzce, Bursa ve İzmir yollarında çok büyük zaiyatlar vereceklerini belirten Özcan, “Bize bir UKAME kararı geldi, acayip bir karar yani. Bütün turist otobüsleri 3 köprüyü de kullanıyor, sadece bizim 8 bin 500 kayıtlı şehirlerarası çalışan otobüslerimiz üçüncü köprüyü kullanmak mecburiyetinde. Bu bir haksızlıktır, bu bir adaletsizliktir. Biz hakkımızı aramak mecburiyetindeyiz çünkü sektör her geçen gün kötüye gidiyor. Biz buna karşı dedik ki, bize yanlış yapıyorsunuz, biz Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü’de kullanalım, Yavuz Sultan Selim’i de kullanalım. Arkadaşlar bize karşı çember gerdiler. Biz de bunu bir eylem olarak değil, hiçbir zaman eylem düşünmedik. Özellikle OHAL yasasında, ki biz hiçbir zaman için otobüs camiası olarak öyle bir şey de yapmadık” dedi. 



“Bizim rakamlarımıza göre 63 kilometre bir fark oluyor. Geliş de 65, etti 130” diyen Özcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi Anadolu’ya, Karadeniz’e, İzmir’e çalışan firmalar, tek sefer köprüden geçip otobanı kullanırsa 5 bin ile 6 bin lira arasında aylık maliyeti oluyor. İki sefer kullananın da 12 bin lira. 12 bin lira büyük bir rakam. 12 bin lirayı koltuğuna vurduğunuz zaman 15 – 16 koltuğu siz köprüye harcıyorsunuz, mazota harcıyorsunuz, otobana harcıyorsunuz. Bizim rakiplerimiz raylı sistem, özel şirketler. Bizim bunlarla rekabet gücümüzü bu Yavuz Sultan Selim köprüsü kırıyor. 

Biz bu bayramda bu köprüyü kullanırsak, bayram günü kazanacağımız parayı köprüye ve otobana vereceğiz. Kazancımız günden güne eriyor. Sizden ricam bunu yolculara bildirelim. Hepimiz direnelim. Meclis’e gidelim, Meclis’te konuşalım. Başbakana gidelim. Cumhurbaşkanına gidelim. Ulaştırma Bakanlığına gidelim. Meclis’te toplantı yapmaktan başka çaremiz yok. Herhalde Meclis’in bir solonunu bu toplantı için bize verecekler, konuşup geleceğiz. Boykot değil, grev değil, bir şey değil yani. 

180 firma Yavus Sultan Selim köprüsünün maliyetinden şikayet ediyor. 330 firmamızın hepsi de buna taraftar. Hakkaten maliyeti çok yüksek. Kilometresi çok yüksek ve yorucu bir iş. Biz hükümete karşı değiliz, Cumhurbaşkanımıza karşı değiliz. Sadece maddi zararlardan dolayı ve zaman kaybından dolayı bunu istemiyoruz.”
<< Önceki Haber Yeni köprü onlara pahalıya mal oldu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER