'Yeni termik santraller hava kirliliğini artıracak'

'Yeni termik santraller hava kirliliğini artıracak'

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Çukurova bölgesinde 35 adet yeni termik santral daha planlanmasının bölgede hava kirliliğini artıracağını söyledi.

Çukurova bölgesinde çevresel kirliliğin ve müdahalenin yoğun olduğunu anlatan Kenan Doğan, konuyla ilgili açıklamasında, "Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'ı kapsayan, Çukurova'nın yaklaşık 5 buçuk milyon nüfusuyla, en büyük nüfus yoğunluğa sahip bölgelerden biridir. Çevresel kirliliğin ve müdahalenin yoğun olduğu bu geniş coğrafyada; Sugözü termik santrali mevcutken, 35 adet termik santral daha planlanmaktadır. Bu santrallerin 17 tanesinin Adana'da yapılması için çalışmalar yapılmakta ve 2 tanesinin ÇED toplantısı gerçekleştirilmiştir. Termik santraller mevcutta yaşanan hava kirliliğini katmerli hale getirecektir. 2014 yılı Valilik Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan aldığımız veriler neticesinde (PM) partikül madde miktarı yasal limit değerlerini yıl içerisinde 39 kez aşmıştır. Yönetmelik insan sağlığı açısından 1 yıl içerisinde maksimum 35 defa limit aşılabileceğinden bahsetmektedir. Yani Adana'da, özellikle kış aylarında yoğun bir hava kirliliği yaşanmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Mersin Akkuyu'da nükleer güç santrali yapımının devam ettiğini hatırlatan Doğan, "Millete sinkaflı küfür edenlerin inşaat ihalesini aldığı nükleer güç santrali ÇED raporunda sahte imzalar, mahkeme kararlarının uygulanmaması gibi yöntemlerle sürdürülmektedir. Nükleer güç santrallerinde sorun sadece santralin patlaması ile yaşanacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Mekanik aksam arızaları ve yüzyıllarca takip edilmesi, özel olarak saklanması gereken atıklar önemli birer sorundur. Sıradan maden işletmelerini bile doğru dürüst işletemeyen sistem, nükleeri nasıl yönetecektir?" diye sordu.

'SORUN EKOLOJİK TEMELE DAYANMAYAN PLANLAMA VE UYGULAMALARDIR'

Ekolojik temele dayanmayan planlama ve uygulamaların pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Doğan, "Bu yeşil alanların azalmasına neden olup; insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Özellikle hava kirliliğinin önlemesi, temiz hava sirkülasyonunun sağlaması, iklim değerlerinin insan yaşamına daha uygun duruma getirilmesi, yeşil alanlar ile sağlanabilmektedir. Oysaki yönetmeliğe göre 10 m2 olması gereken kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı, ilimizde yapılan araştırmalar neticesinde bu miktarın çok altında tespit edilmiştir." dedi.

Dünya Çevre Günü'nün Türkiye'de ve Adana'da çevreye karşı yapılan yıkımlar nedeniyle bir kutlama değil ancak bu yıkımlara karşı mücadele günü olarak ele alınabildiğini ifade eden Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim mücadelemiz, 3. havalimanı yapımında yok edilen onlarca sulak alan, 3. köprü yapımında katledilen milyonlarca ağaç, Soma'da Ermenek'te kaybettiğimiz maden emekçileri, Yırca'da kesilen 600 bin zeytin ağacı, HES'lerle kurutulan dereler için, halkımız ve gelecek nesillerimizin yaşanabilir bir ülke bulabilmesi içindir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Yeni termik santraller hava kirliliğini artıracak' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER