Gazete, 1966’da İzmir müftü yardımcısı olan Prof. Dr. Osman Eskicioğlu’nu kaynak göstererek, Gülen’in 1969’daki Bornova vaazında merhum Necmettin Erbakan için “4 kitapta yerin yok. Yarın ensenden asılacaksın.” dediğini iddia etmişti.
Gülen’in İzmir yıllarına tanıklık eden Zeki Sakman, Hocaefendi’nin Bornova Camii’ndeki vaazlarına 1976 yılında başladığını, 1969’da vaaz vermediğini söyledi. “Hiçbir vaazında hiç kimse hakkında konuşmamıştır.” dedi. İzmir eşrafından Abdullah Birlik de “Eskicioğlu hoca, aklı başındaysa Hocaefendi ile ilgili böyle bir şeyi asla söylemez.” diye konuştu.
Yalan haberde sınır tanımayan iktidar yandaşı Yeni Şafak, iftiralarına bir yenisini daha ekledi. 1966’da İzmir’de müftü yardımcılığı yaptığını iddia eden Prof. Dr. Osman Eskicioğlu’nu kaynak gösteren gazete, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 1969 yılında Bornova’da verdiği vaazında merhum Başbakan Necmettin Erbakan için “4 kitapta yerin yok. Yarın ensenden asılacaksın.” şeklinde beyanda bulunduğunu öne sürdü. Bu iddiayı, hem Hocaefendi’yi hem de Eskicioğlu’nu tanıyan isimler yalanladı. İzmir’in tanınmış esnafından Abdullah Birlik, “Benim bildiğim Eskicioğlu hoca, aklı başındaysa, tıbbi olarak akli melekelerinde bozukluk yoksa Hocaefendi ile ilgili böyle bir şeyi asla söylemez.” dedi. Zeki Sakman da, “Hocaefendi’nin tüm vaazları kayıt altındadır. Hiçbir vaazında hiç kimse hakkında konuşmamıştır.” diyerek, yazılanların iftira olduğunu belirtti. Sakman, Hocaefendi’nin Bornova Camii’ndeki vaazlarına 1976’da başladığını, haberde belirtilen 1969 tarihinin bile iftirayı gözler önüne serdiğini belirtti.
1966’da İzmir’e tayin olan Fethullah Gülen Hocaefendi, uzun yıllar Kestanepazarı Kur’an Kursu’nda görev yaptı. Bornova Camii’ndeki vaazlarına ise tayininin çıkmasıyla 1976’da başladı. Merhum Başbakan Necmettin Erbakan ise aktif siyasete 1969’da bağımsız milletvekili seçilerek girdi. Hocaefendi’nin İzmir yıllarına yakından tanıklık eden isimlerden Zeki Sakman, iddia edildiği gibi Hocaefendi’nin 1969 yılında Bornova’da vaaz vermediğini söyledi. Bornova vaazlarının 1975’ten sonraki yıllarda başladığını aktaran Sakman, “Tüm vaazları kayıt altındadır. Hiçbir vaazında hiç kimse hakkında konuşmamıştır. Bu iddia edilenler tamamen hayal mahsulüdür.” ifadesini kullandı. Hocaefendi’ye isnat edilen açıklamaların gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını aktaran Sakman, “Hocaefendi’nin 1969 Bornova vaazı yoktur. Velev ki olsa bile Hocaefendi kimse hakkında bu şekilde konuşmamıştır, konuşmaz. Buna şahidim. Bu iddiayı ortaya atan kişiyi tanıyorum, kendisine yakıştıramadım.” diye konuştu.
Hocaefendi ve haberde kaynak gösterilen Osman Eskicioğlu’nu yakından tanıyan Abdullah Birlik de, “Hocaefendi Mart 1966’da İzmir’e geldiğinde kendisiyle ilk tanışan, arkadaş olanlardan biriyim. Benim bildiğim Hocaefendi katiyen böyle bir şey söylemez, söylemeyi bırakın, düşünmez bile.” değerlendirmesini yaptı. Haberde kaynak gösterilen Osman Eskicioğlu’nun da, Hocaefendi’yi Kestanepazarı Kur’an Kursu’ndan tanıdığını anlatan Birlik, “Benim bildiğim Eskicioğlu hoca, yaşı 70’i geçti, aklı başındaysa, tıbbi olarak akli melekelerinde bozukluk yoksa Hocaefendi ile ilgili böyle bir şeyi asla söylemez.” açıklamasını yaptı. Hocaefendi’nin İzmir yıllarında yanında bulunan esnaf Yusuf Pekmezci ise Eskicioğlu’nun sözlerinin hayal mahsulü olduğunu söyledi. Pekmezci, İzmir’de kısa sürede sevilen, sayılan Hocaefendi’yi çekemeyenlerin iftira attığını bildirdi. ZAMAN