26 Ocak Dünya Gümrük Günü

26 Ocak Dünya Gümrük Günü -Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat: -DGÖ, uluslararası ticaretin yüzde 98inden fazlasının işleyişine yön vermekte


TEKİRDAĞ (A.A) - Tekirdağda 26 Ocak Dünya Gümrük Günü düzenlenen törenlerle kutlandı.
     Tekirdağ Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
     Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Muharrem Murat, törende yaptığı konuşmada, gümrük kavramının ilk çağlardan itibaren uzun yıllar mali nitelikli bir vergi türü olarak anlaşıldığını bildirdi.
     Başlangıçta ulaşım imkanları elverişli şehir ve bölgeler arasında yapılan ticaret ve mal mübadelesinin milli nitelikli devletlerin kurulmasıyla uluslararası ekonomik ilişkilere dönüştüğünü, eski anlayış ve yorumların zaman içinde geçerliliğini yitirdiğini ifade eden Murat, şöyle konuştu:
     15 Aralık 1950de Brükselde imzaya açılan 3 önemli uluslararası sözleşmeden biri de Gümrük İşbirliği Konseyinin Kuruluşuna İlişkin Sözleşme olmuştur. Sözleşmeyi ilk imzalayan 17 ülkeye daha sonra diğer ülkeler de katılmış, 1953 yılında da Türkiye, sözleşmeyi resmen onaylamıştır. 1994 yılından itibaren Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) adını alan kuruluşun üye sayısı 2007 itibarıyla 177 üyeye ulaşmıştır.
     Murat, örgütün tamamen teknik bir kuruluş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Örgüt, kuruluşundan günümüze değin, gümrük mevzuatının basitleştirilmesi, ahenkleştirilmesi, ülkeler arasında uygulanabilir ortak normlar tespit edilmesine yönelik çalışmalarıyla uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında ve geliştirilmesinde oldukça başarılı olmuştur. DGÖ, uluslararası ticaretin yüzde 98inden fazlasının işleyişine yön vermekte.
     Tören, konuşmaların ardından sona erdi.
    
     Muhabir: Yavuz Karaduman
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 26 Ocak Dünya Gümrük Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER