3. Uluslararası Bursa Su Kongresi

3. Uluslararası Bursa Su Kongresi -Kongre, Mısır, Umman ve Libyadan konuşmacıların katıldığı 2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumu ile sürdü


BURSA (A.A) - Bursada düzenlenen 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi, Mısır, Umman ve Libyadan konuşmacıların katıldığı 2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumu ile devam etti.
     Su Vakfı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumuna Ummanı temsilen katılan Ahmed Said Hilal Al Barwani, Ummanın kurak olduğunu ve su sıkıntısı çektiğini belirterek, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 83ünü çöllerin kapladığını ifade etti.
     Ummanın yıllık yağış ortalamasının çok düşük olduğunu belirten Barwani, Su ihtiyacının yüzde 24ünü doğal, yüzde 5ini suni, yüzde 71ini de ithal kaynaklarla karşılıyoruz. Yüzey sularına sahip değiliz. Yani bizde nehirler yok. Türkiye gibi değiliz diye konuştu.
     Barwani, Ummanın çok sıcak bir ülke olduğunu ifade ederek, Bundan dolayı buharlaşma oldukça yüksek. Ülkenin nüfusu artıyor. Gıda güvenliği çok önemli hale geldi. Şu andaki nüfus artışına göre su ihtiyacının da yüzde 50 civarında artması bekleniyor. Ülkenin 2020 hedefinde mevcut su kaynaklarının korunmasını amaçlıyoruz ve yenilenebilir su kaynaklarına önem veriyoruz. Ayrıca su kuyularının ruhsatla açılmasına geçiş sağlayacağız ve baraj yapımına da ağırlık vereceğiz şeklinde konuştu.
     Oturumda, Libyadaki Su Kaynakları Yönetimi ve Stratejileri konusunda dinleyicilere bilgiler aktaran Prof. Dr. Omar Salem de Libyanın yıllık yağış miktarının Türkiyenin 6da 1i civarında olduğunu aktardı. Libyadaki su ihtiyacının yüzde 97sini yer altı su kaynaklarından karşıladıklarını dile getiren Salem, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Yer altı suların da ancak yüzde 13ü yenilebilir su kaynağıdır. Suyun yüzde 78i tarımda, yüzde 10u endüstride ve yüzde 12si de evlerde kullanılıyor. 2025 yılında 5 milyar metre küp su ihtiyacının olacağı düşünülüyor. Bu ihtiyacı karşılamak için çöldeki su havzalarını kullanmayı düşünüyoruz. Tuzdan arındırma çalışmalarını arttırmamız lazım. Libyanın geleceği buna bağlı. Mevcut kaynakları da kirlilikten korumamız gerekiyor. Ayrıca en az suya sahip ülkelerden birisiyiz ama meskenlerde kişi başına kullanılan su miktarında da ülke olarak ön sıralardayız.
     Başkanlığını Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şenin yaptığı oturuma, Mısırdan Dr. Madiha Hassen de katıldı.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER