3. Uluslararası Çanakkale Bienali

3. Uluslararası Çanakkale Bienali -Eski otobüs terminalinde kavramsal çerçevesi Kurgular ve karşı duruşlar olarak belirlenen bienal, 3 Kasıma kadar sürecek -Genel sanat yönetmeni Madra: -Türkiyenin her yerinden sanatçı çağ


ÇANAKKALE (A.A) - Kavramsal çerçevesi Kurgular ve karşı duruşlar olarak belirlenen 3. Uluslararası Çanakkale Bienali çağdaş resim sergisi ile eski otobüs terminalinde açıldı. Sergide 34 sanatçının eseri sergileniyor.
     Bienalin Genel Sanat Yönetmeni ve Küratörlerinden Beral Madra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Belediyesine ait kullanılmayan eski otobüs garajı ve deposunu düzenledikten sonra 34 sanatçının eserinin yer aldığı sergi ile bienalin açılışını yaptıklarını söyledi.
     Sergiye 8 uluslararası sanatçının da katıldığını belirten Madra, Avrupadan, Ortadoğudan sanatçılar yer alıyor. Çanakkale Bienalinin kavramsal çerçevesi kurgular ve karşı duruşlar olarak belirlendi dedi.
     Bunun için bir metin hazırladıklarını, yaşadıkları dönemin ekonomik, bunun siyasal ve toplumsal krizlerine odaklanan bir metin olduğunu dile getiren Madra, metni, yıllardır birlikte çalıştıkları sanatçıların işlerine bakarak oluşturduklarını bildirdi.
     Şu anda Türkiyenin içinde bulunduğu bölge ve yanı başımızdaki Avrupanın büyük krizlerine bakmadan bu işi yapamazdık diyen Madra, çağdaş sanat yapıtlarının duvara asılı bir manzara resmi olmadığını vurguladı.
     Çağdaş sanat yapıtlarının arkasında siyasal duruşların olduğunu kaydeden Madra, şöyle konuştu:
     İşte orada bir karşı duruş konusu gündeme geliyor. Ama bu karşı duruşu asla olumsuz düşünmeyelim. Orada demokratik bir süreç ve bireyin özgür ifadesi, özgür düşüncesi yer alıyor. Bunu vurguluyoruz. Günümüzde bu, görsel sanatlar aracılığıyla çok etkili bir biçimde vurgulanıyor. Görsel sanatların bugünkü amacı, geniş toplumlara küresel bağlamda her ülkede, her bölgede bütün insanlığı ilgilendiren sorunları görsel olarak ifade etmek. İnsanlar geldikleri ve izledikleri zaman, normal günlük yaşantılarının dışında kendilerine tüketim endüstrisi ve siyasal çıkarlar doğrultusunda sunulan resmin dışında bir resimle dünyaya bakmakta. İşte o resimler burada yer alıyor.
     Bienale Türkiyenin her yerinden sanatçı çağırdıklarını dile getiren Madra, Batmandan da sanatçımız var, İzmirden de, Antakyadan da... Tüm bölgelerden var. Çünkü Türkiyede çağdaş sanat İstanbula odaklanmış gibi görünüyor. 3. Uluslararası Çanakkale Bienali ile İstanbulun bu tekelleşme havasını da kırmayı amaçladık diye konuştu.
     Küratörlerden Seyhan Boztepe ise çağdaş sanat sergisini, eski otogarın bilet satış ofislerinin olduğu yerde sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.
     Farklı disiplinlerinin olduğu sergide desenler, resimler, fotoğraflar ve videoların olduğunu kaydeden Boztepe, bienalde, ileri yaşta kendini kanıtlamış sanatçılar, orta kuşaktan sanatçılar ve yeni çıkış yapan yetenekli önemli sanatçı adaylarının yer aldığını bildirdi.
     Bu üç kuşağı bir arada görmek bizim kavramsal çerçevemiz olan kurgular ve karşı duruşlara da çok uygun diyen Boztepe, şöyle devam etti:
     Yaklaşımları, sanat üretim süreçlerindeki farklılıklar, kuşakların birbiriyle olan geçiş süreçlerinin de izlenebileceği farklı bir imkan sunuyor. Bienalin içinde 3 ayrı program da var. Bineal çocuk, bienal genç ve bienal engelsiz diye... Çanakkaledeki tüm ilköğretim okullarındaki öğrencileri özel araçlarla okullarında alıp bienali gezdireceğiz. Gençlerle atölye çalışmaları yapacağız. Engellilerin de buraya gelip işlerle ilişkilenmelerini sağlayan bir program yaptık. Bunun için de her türlü engel gurubuna giren insanlar için bir şeyler düşündük.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar/Harun Kaymaz
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Çanakkale Bienali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER