Akçakalelinin korkusu kronik değil

Akçakalelinin korkusu kronik değil -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, psikososyal destek sağlamak için Akçakalede 4 bin kişiyle görüştü -Sınırın sıfır noktasındaki mahallelerde yürütülen çalışmayla, 46 hanenin yaşanan olayları


ŞANLIURFA (A.A) - Sarp Özer/Eda Ünlü Özen- Suriyedeki olaylardan konumu nedeniyle en çok etkilenen Şanlıurfanın Akçakale ilçesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı çalışmalarda 50 kişinin acil desteğe ihtiyaç duyduğu, ilçe halkının korkmaları ve kaygılanmalarına rağmen bu duyguların kronik hale gelmediği bildirildi.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Suriyedeki olaylarla sınırın sıfır noktasındaki mahalleleri kapsayan çalışma başlattı. Van depremi sonrasında ve Kilisteki Suriyeli vatandaşlara yönelik çalışmalarda görev alan personel arasından seçilen uzmanlardan oluşan ekip, Şanlıurfanın Akçakale ilçesine giderek, ilçe halkına psikososyal destek vermeye başladı.
     Akçakalenin sınıra sıfır noktasındaki Yenimahalle, Hürriyet ve Süleymanşah mahalleleriyle Öncül köyünde vatandaşların sorunlarını dinleyen Bakanlık ekibi, psikolojik olarak acil desteğe ihtiyaç duyanlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekibi çalışmaları kapsamında, Akçakale halkının psikososyal durumuna yönelik rapor hazırladı. Rapora göre, 805 haneye giden ekipler, 656 hanede görüşme gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 3 bin 909 kişiyle görüşülürken, 46 hane halkının yaşanan olayların ardından evlerini terk ettikleri belirlendi.
     Görüşülenlerden 50sinin psikososyal olarak acil vaka kapsamında değerlendirildiği raporda, bunlardan 6sının sağlık hizmetlerinden, 11inin sosyal yardımlardan, 33ünün ise psikososyal destekten acil olarak yararlanması gerektiği vurgulandı.
     Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:
     Sınırdaki vatandaşlarımızda korku ve kaygı duyguları görülmekle birlikte bu duyguların çoğunluğunun kronik hale gelmediği, olaya duyulan doğal tepkiler olduğu yönünde yorumlamalar ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır.
     Travmatik durum olduğu tespit edilen vakalarla ilgili ayrıca çalışmalar yapılmakta, bu çalışmalardan sonuç alınamaması durumunda ise bu vakalar ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.
    
     -Süreci daha kolay atlatmaları için çalışıyoruz-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Akçakalede yürütülen çalışmaların benzerinin Vandaki depremin ardından da yapıldığını hatırlatarak, afet ve ani gelişen olaylarda toplumun fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra psikososyal desteğe de ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
     Akçakaledeki çalışmalar için 50 kişilik ekibin görevlendirildiğini kaydeden Şahin, Her aile, uzmanlarımız tarafından tek tek dolaşılıyor, psikososyal destek veriliyor. Oradaki vatandaşlarımızın süreci daha kolay atlatmalarını sağlamaya çalışıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber Akçakalelinin korkusu kronik değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER