Altyapılarda küresel ısınma revizyonu gerekiyor

Altyapılarda küresel ısınma revizyonu gerekiyor -İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen: Küresel ısınmanın etkisiyle Türkiyede görülen yağışlar, etkisini artırdı -Şehirlerin altyapı sistemlerinde, şiddetli yağışlar d


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, küresel ısınmanın etkisiyle Türkiyede görülen yağışların etkisini artırdığını belirterek, Şehirlerin altyapı sistemlerinde, şiddetli yağışlar dikkate alınarak iyileştirme yapılması lazım dedi.
     Prof. Dr. Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya dayanan iklim değişikliği etkisinin en fazla görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.
     İklim değişikliğiyle birlikte kısa sürede yeryüzüne düşen aşırı yağışların, şehirlerde su baskınlarına neden olduğunu vurgulayan Şen, Şehirlerde yüzey sularının tahliyesi için belirli miktarda suyu tahliye edebilecek kanalizasyon sistemleri yapılmıştır. Bu sistemler yapılırken haliyle küresel ısınma göz önünde bulundurulmamıştır. Bir bölgeye bir ayda düşmesi gereken yağış, birkaç saatte düşünce bu sistemlerin suyu tahliye etmesi mümkün değildir şeklinde konuştu.
     Şehirlerin alt yapı sistemleri oluşturulurken küresel ısınmanın etkilerinin düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Şen, Şehirlerin var olan alt yapı sistemlerinde değişiklik yapılacaksa su tahliye kanallarının daha büyük çaplı olanlarıyla değiştirilmesi gereklidir. Yerel yönetimler, şiddetli yağışlarda akışa geçecek su miktarını uzmanlardan öğrenerek, düzenlemelerini buna göre yapmalıdır. Böylelikle yağışların ardından yaşanan su baskınlarının önüne geçilmiş olur ifadesini kullandı.
    
     -Binaların ısıtma ve soğutma dereceleri güncellenmeli-
    
     Şen, iklim değişikliğiyle birlikte, binaların ısıtma ve soğutma derecelerinin de değişime uğradığını anlatarak, binalarda bu değişime göre düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.
     Binaları ısıtmak ve soğutmak için gerekli olan enerjinin, 1999 yılında bir grup uzman tarafından belirlendiğini ifade eden Şen, ısıtma ve soğutma dereceleri ile yalıtım miktarı, güneşten gelen enerji, hava sıcaklığı ve yağış değerlerine göre yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıktığını kaydetti.
     Şen, meteorolojik değerler değiştiği için bu hesaplamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Örneğin, eski soğutma değerlerini Antalyada kullanamazsınız. İstanbulda da o eski soğuklar kalmadı. Ona göre ısıtma derecelerini düşürmeniz lazım. Yapılacak bu değişiklikler, ekonomiye de katkı sağlar diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Altyapılarda küresel ısınma revizyonu gerekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER