Anestezi uzmanlarının intihar eğilimi daha yüksek

Anestezi uzmanlarının intihar eğilimi daha yüksek -TÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abay: -Kimyevi maddeye kolay ulaşabilen anestezi hekimlerinin intihar oranı, tıp uzmanlık dallarındaki meslektaşlarına göre daha fazla


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Abay, Kimyevi maddeye kolay ulaşabilen anestezi hekimlerinin intihar oranı, tıp uzmanlık dallarındaki meslektaşlarına göre daha fazla dedi.
     Prof. Dr. Abay, AA muhabirine iş ortamında oluşan yoğun stresin zaman içinde hassas eğilimli depresyon ve akabinde intiharla, yaşama son vermeyle sonuçlanabildiğini söyledi.
     Son yıllarda artan çalışma saatlerine rağmen hekimlerin mesleklerini icra etmek için yoğun çalıştıklarını ifade eden Abay, doktorlarla ilgili gerçeğe dayanmayan şikayetlerin hekimler için kırıcı olabildiğine dikkati çekti.
     Hekimlerin hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kaldığına işaret eden Abay, Hastalar ve yakınları, kendilerine sağlık veren kişiye şiddet uygulayarak, sağlık sisteminin işleyişiyle ve kendi sağlıklarıyla oynuyor diye konuştu.
    
     -Depresyon, intiharı getirebiliyor-
    
     Çalışma saatleri artan, maddi durumları kötüye giden, hastaların psikolojik ve fiziksel şiddetine maruz kalan hekimlerin depresyona girip intihar girişiminde bulunabildiğini belirten Abay, Çaresiz kaldığını düşünen hekimler, böyle bir yola başvurabiliyor. Kimyevi maddeye kolay ulaşabilen anestezi hekimlerinin intihar oranı, tıp uzmanlık dallarındaki meslektaşlarına göre daha fazla. Geçmişte iki yıllık sürede 10 anestezi hekiminin hayatına son verdiği bilinmektedir şeklinde konuştu.
     Abay, sürekli kapalı ortamlarda çalışan ve hastaların yaşam mücadelesini takip eden hekimlerin, özellikle anestezi hekimlerinin hastanın yaşamı sona erebilir endişesiyle büyük stres altında olduğunu, iş yükü daha fazla olan hekimlerde depresyonla birlikte tükenmişlik sendromunun daha kolay oluşabildiğini vurguladı.
    
     -İyileştirme şart-
    
     Hekim intiharlarının önüne geçilmesi için bir takım iyileştirmeler yapılmasının şart olduğunu bildiren Abay, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bir hekim dünya ortalamasına göre 48 saat çalışırken, Türkiyede bu rakamın 55-60 saatlere kadar çıktığını görüyoruz. Bu sürenin düzenlenmesi gerekiyor. Her önüne gelenin doktorları haklı ya da haksız yere şikayet ettiği mekanizmanın gözden geçirilmesi, hekimlerin maddi durumlarının iyileştirilmesi gerekiyor.
     Radyoloji bölümlerinde görevli bazı hekimler, ekonomik nedenlerle, daha fazla döner sermaye almak için radyasyon izinlerini kullanmayarak fazla radyasyona maruz kalıyor. Bunların dikkate alınması gerekiyor. Hekimler intihar ettiğinde sağlık problemleri (bedensel ve ruhsal) nedeniyle depresyona girip intihar etmiş olabileceklerini düşünmenin yanı sıra, intiharların sosyal nedenlerinin de ayrıntılı bir şekilde araştırılması lazım.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Anestezi uzmanlarının intihar eğilimi daha yüksek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER