Barış Gemisi Kuşadasında

Barış Gemisi Kuşadasında -İsrail ve İran arasındaki sıcak savaş ve nükleer silah kullanımı tehdidine karşı yola çıkan Barış Gemisi, İsrailin ardından Türkiyeye geldi


AYDIN (A.A) - Japonya merkezli bir sivil toplum girişimi olan Barış Gemisi, İsrail ve İran arasındaki sıcak savaş ve nükleer silah kullanımı tehdidine karşı çıktığı yolculukta, İsrailin ardından Türkiyeye geldi.
     İkinci Dünya Savaşı sırasında 1945te ABD tarafından Hiroşimaya atom bombası atılmasıyla yaşanan felakete çocuk yaşlarda tanıklık eden üç kişinin de bulunduğu Barış Gemisi, Kuşadası Limanına yanaştı.
     Japonyadan çıktığı yolculukta İsraile giden ve burada Hiroşimaya atom bombası atıldığında 16 yaşında olan Miyake Nobuo, 4 yaşında olan Tsuchida Kazumi ve 6 yaşında olan Nagayama Iwaonın tanıklıkları ile nükleer savaşın yol açacağı felaket konusunda İsrail kamuoyunu bilgilendiren Barış Gemisinin yolcuları, Türkiyedeki uğrak noktası Kuşadasında da dünyaya nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.
     Japonyada geçen yıl meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide zarar gören nükleer santrale de ev sahipliği yapan Fukuşima kentindeki üniversite öğrencilerinin de yer aldığı gemide, nükleer enerjinin yol açabileceği olası felaketler hakkında kamuoyu oluşturma çalışması yapıldı.
     Hiroşima felaketini yaşayanlardan Miyake Nobuo, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada nükleer silahlanmanın hızla sürmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.
     Bugün dünyada 20 binden fazla nükleer silah olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Nobuo, şunları söyledi:
     Bu silahlara sahip ülkelerden biri savaş başlatsa tüm dünya mahvolur. Biz bu deneyimi yaşadık ve bunu tüm dünyaya duyurmak, anlatmak istiyoruz. Bırakın bu kadar bombayı, yeryüzünde tek bir nükleer bombanın bile bulunması çok kötü. Dünyada en fazla nükleer silah, ABD ve Rusyada. Devletler kendi içlerinde silahları azaltma taraftarı değil. Bu duruma halklar tepki göstermeli. Bu amaçla her yıl birkaç defa ABDye giderek yeni nesle nükleer silah, enerjinin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.
     Nagayama Iwao da çocukluğunda yaşadığı nükleer bomba felaketi nedeniyle ailesini ve arkadaşlarını kaybettiğini, uzun yıllar tedavi gördüğünü belirtti.
     Nükleer enerjinin de tıpkı nükleer silahlar gibi, insanlık için büyük tehlike olduğunu savunan Iwao, insanların dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşamaları, Suriye ve Ortadoğudaki çatışma ve savaşların durması dileğinde bulundu.
     Bu arada, Kuşadasını ziyaret eden Barış Gemisinin yolcuları, düzenlenen turla Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Saint Jean Kilisesini de ziyaret etti.
     Gemi, Kuşadasındaki çalışmaları ve ziyaret programının ardından, Yunanistana gitmek üzere limandan ayrıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Uzun / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Barış Gemisi Kuşadasında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER