Başkanlık Sistemi Konferansları

Başkanlık Sistemi Konferansları -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: -Türkiyede istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemidir


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiyede istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemidir dedi.
     Şentop, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 17 ilde eş zamanlı düzenlenen Başkanlık Sistemi Konferansları kapsamında Kütahya Belediyesi Kültür Sarayında gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, parlamenter sistemin Türkiyede istikrarsız hükümetler çıkardığını savundu.
     Mevcut anayasanın vatandaşların anladığı kısmı dışında bir de ruhunun bulunduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu:
     Peki ruhu nerede anayasanın- Bunu kim biliyor- Kim bunlar- Bunlar ruh çağrıcıları. Anayasanın içine ruh koyduğuna göre bu ruhu çağıracak, onunla mülakat edecek ve görüşecek bir takım kurumlar kurmuş. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay böyle bir kurum olarak kurulmuş. Onun için bakıyorsunuz bir kanun, anayasaya aykırı mı, aykırı değil. Ancak Anayasa Mahkemesi diyor ki; evet sözüne aykırı değil ama anayasanın ruhuna aykırı. Nedir o- Onu biz bilmiyoruz, o biliyor. Çağırıp konuşuluyor ruhla.
    
     -Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayanıyor-
    
     Şentop, söz konusu ruhun, Turgut Özalın, Süleyman Demirelin ve Ahmet Necdet Sezerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir sorun çıkartmadığını ancak ruhun Abdullah Gülün seçilmesi sırasında 367 kararını ortaya koyduğunu dile getirdi.
     Bu yüzden yeni anayasaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Şentop, şöyle devam etti:
     Türkiyenin anayasayla ilgili sorununu çözmesi için bu anayasanın ruhunu teslim etmesi lazım. Onun için bu anayasa, ruhunu teslim edecek. Yeni bir anayasa yapacağız. Türkiyenin ekonomik siyasi ve sosyal barışının sağlandığı dönemler, 1950 ile 1960 arası, 1965 ile 1970 arası, yine 1983 ile 1990 yılı ve Türkiyenin büyüdüğü 2002den bu yana AK Partinin tek başına iktidarda olduğu dönemlerdir. Türkiyede istikrarlı hükümet olduğu zaman Türkiyenin ekonomisi büyüyor, siyasi ve sosyal barış sağlanıyor. Türkiyede koalisyon ve zayıf hükümet olmaması gerekiyor. Onun için Türkiyede istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemidir. Başkanlık Sisteminde parlamento ayrı seçiliyor, başkan da ayrı seçiliyor. Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayanıyor. Bu sistemde, istersen milletvekili transferi yap. Hükümeti etkileyemiyorsun, başkan yerinde duruyor. Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayandığı için bürokratik oligarşi başkanı kontrol edemiyor. Çünkü başkan güçlü, siyaset olarak da güçlü, doğrudan millete dayanıyor.
     Konferansa, AK Parti Kütahya milletvekilleri Vural Kavuncu, Hasan Fehmi Kinay, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ve partililer katıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Başkanlık Sistemi Konferansları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER