Bayramiç Elmasına patent alma aşamasında sona

Bayramiç Elmasına patent alma aşamasında sona yaklaşıldı -Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus: Artık elmanın patentini almamız için yaklaşık 2 yıl bekleme süremiz var


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Ziraat Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesinin yürüttüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen Bayramiç Elmasının Coğrafi İşaret Tescili ve Pazarlama Başarısı adlı projenin eğitim çalışmaları tamamlandı.
     Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, yaptığı açıklamada, Bayramiç elmasının patenti için bin üreticinin eğitimden geçirildiğini ve projenin tamamlandığını belirterek, Artık elmanın patentini almamız için yaklaşık 2 yıl bekleme süremiz var dedi.
     Ulus, elmanın dış pazarlarda da satılmasını istediklerini ifade ederek, Pariste düzenlenecek gıda fuarında valiliğin katkısıyla 100 metrekare stant açılacağını, fuarda elma ile yöresel ürünlerin en iyi şekilde tanıtılacağını bildirdi.
     Bayramiç elmasının patent çalışmalarının yanı sıra yeni bir projenin çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Ulus, şöyle konuştu:
     Bakanlık nezdinde okullarda elma dağıtımı için gerekli başvuruları yaptık. Konuyla ilgili önümüzdeki süreçte okullarda elma dağıtımı yapmayı planlıyoruz. Bu da bizim için ciddi bir pazar payı olacak. Türkiyede tarımın beşiği olan Çanakkaleden elma yerine, Şiliden elma getirilip, pazarlanması son derece yanlıştır. Bu yüzden ithalata koyulacak olan kotayla kendi üreticimizin önü açılmış olacaktır.
     Ulus, Çanakkalede iklim değişikliğinin büyük ölçüde hissedildiğini belirterek, Ufak bir yağmur yağdığında bile barajlarımızda doluluk oranı oldukça artıyor. Kapasite artık yeterli gelmediği için bu sular denize bırakılıyor. Barajlarımızın kapasitesi yükseltilerek bu sular tutulmalıdır. Her bolluğun bir de kıtlığı vardır. Bu yüzden gerekli her türlü önlemi almalıyız. Ayrıca geçen dönemdeki yağışlarda birçok tarım alanı zarar görmüştür diye konuştu.
    
     -Askerlerimize elma dağıtalım-
    
     Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ÇOMÜ ile bin üreticiye sertifika dağıttıklarını söyledi.
     Pehlivan, Bayramiç elmasının kaliteli üretiminin yanı sıra çevre ve insan sağlığına da dikkat ettiklerini ifade ederek, Artık insanlarımız az ilaçlanmış markalı, kaliteli elma yiyebilecekler. Elmalarımızın diğer illerdeki elmalardan farkı yoktur. Çünkü bizim elmalarımızın sağlıklı olması Kaz Dağlarına da bağlıdır dedi.
     Çanakkalede 116 Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığındaki her askere elma dağıtmak istediklerini kaydeden Pehlivan, Buradan Genelkurmay Başkanlığına çağrı yapıyorum. Yurt dışında, İtalyada bile askerlere elma dağıtımı yapılan projeler var. Çanakkalede soğuk hava depolarımızda muazzam elma stokumuz var. Askerlerimize elma dağıtalım diye konuştu.
    
     Muhabir: Burak Akay / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Bayramiç Elmasına patent alma aşamasında sona Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER