Bursada Atatürk Zamanları sergisi

Bursada Atatürk Zamanları sergisi -Bursa Kent Müzesinde, ölümünün 74. yılı dolayısıyla Büyük Önder Atatürke ait belge ve objeler sergileniyor -Sergide, Atatürkün 1917-1922 yılları arasında kullandığı ağızlık ve tespihi de yer


BURSA (A.A) - Bursa Kent Müzesinde, ölümünün 74. yılı dolayısıyla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürke ait belge ve objeler sergileniyor.
     Bursada Atatürk Zamanları adlı sergide, Atatürk imzalı birçok belge ile Atatürke ait tespih ve ağızlık gibi bugüne kadar çok görülmemiş eşyalar bulunuyor.
     Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürkün ölümünün 74. yılı dolayısıyla açtıkları Bursada Atatürk Zamanları sergisinin küçük fakat değerli bir sergi olduğunu, orijinal koleksiyon malzemeleri barındırdığını söyledi.
     Erdönmez, sergide Atatürke ait Nutukun 1927deki baskısı olduğunu dile getirerek, Bunun yanında, Çelikpalas Otelinin Bursa Belediyesine bağışlandığına dair Atatürk imzalı belge, yine Atatürk imzalı 2 orijinal anı defteri var. Defterlerden biri Merinos Fabrikasına biri de Suni İpek Fabrikasına ait dedi.
     Atatürkün Bursa seyahatleri dolayısıyla basılmış programlarının da sergilendiğini ifade eden Erdönmez, Atatürkün 1925te Bursada özel olarak imzaladığı bir fotoğraf da var sergide. Atatürk figürlü madalyalar ve öldüğü güne dair bir gazete ile Atatürkle ilgili dergi ve kitaplar da görülebilir diye konuştu.
    
     -Atatürkün ağızlığı ve tespihi de sergileniyor-
    
     Bursada Atatürk Zamanları sergisinde Atatürkün ağızlığının ve tespihinin de ilk kez görüleceğini vurgulayan Erdönmez, şunları kaydetti:
     Bursa Senatörü Şebip Karamullaoğlu, 1982de benim koleksiyonumu ziyarete gelmişti. Bana, Senin koleksiyonun için iki parça vereceğim, onları ömrün boyunca saklayacaksın dedi. Bana yazılı bir belge ile Atatürkün 1917-1922 yılları arasında kullandığı ağızlık ve tespihi verdi. İzmirde, Mustafa Kemalin annesi Zübeyde Hanım ile Şebip Beyin annesi aynı apartmanda oturuyorlarmış. Komşu olma münasebetiyle, Zübeyde Hanım, Şebip Beyin annesine bu tespih ve ağızlığı hediye etmiş. Şebip Beyin annesi de oğluna vermiş. Şebip Bey de benim daha iyi koruyacağımı dile getirerek bana vermişti.
     Erdönmez, Kurtuluş Savaşı döneminde Kuvayı Milliyenin Bursada para toplayıp Türkiye Büyük Millet Meclisine 4 bin lira gönderdiğini, Meclisin de bu parayı aldığına dair bir teşekkür belgesi ve makbuz gönderdiğini belirterek, Atatürkün de el yazısıyla bir telgraf yollayarak Bursalılara teşekkür ettiğini, bu belgelerin de sergilendiğini sözlerine ekledi.
     Bursada Atatürk Zamanları sergisi, 10 Aralıka kadar ziyaret edilebilecek.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Harun Kaymaz
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bursada Atatürk Zamanları sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER