Canlı heykel geçimini sağlamak için kent

Canlı heykel geçimini sağlamak için kent kent geziyor -Önüne koyduğu kutuya para atıldıkça dans eden canlı heykel Sercan Şayıkın gösterileri ilgi çekiyor


EDİRNE (A.A) - Önüne koyduğu kutuya para atıldıkça dans eden canlı heykel geçimini sağlamak için kent kent geziyor.
     Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu Sercan Şayık (21), kentlerin tanınmış caddelerinde sokak performansı yaparak geçimini sağlıyor.
     Gri kıyafetlerine uyum sağlaması için elini ve yüzünü de griye boyayarak heykel görünümünü alan Şayık, Türk ve Yunan melodileriyle dans ediyor. Bir süre sonra dans performansını sonlandıran Şayık, dans etmesini isteyenlerin önündeki kutuya para atmasıyla bir süre daha performansını sergiliyor.
     Türkiyenin pek çok kentini gezerek geçimini bu şekilde kazandığını belirten Şayık, 4 arkadaşıyla kurdukları Gösteri Sanatları Atölyesi adı altında Türkiyenin çeşitli kentlerinde performans sergilediklerini söyledi.
     Gurubun diğer üyelerinin de başka kentlerde sokak sanatı yaptığını belirten Şayık, Gösteri Sanatları Atölyesini İzmirde kurduk. Üniversite hayatımız boyunca geçimimizi bu sanatla sağladık. Bir arkadaşım vasıtasıyla Edirneye geldim. Edirne Belediyesiyle görüştüm. Bana sorun çıkmayacağını, yanımda olduklarını söylediler. Belediye ve resmi kurumlardan destek gördüğümüz sürece bu gösterileri yapmaya devam edeceğiz diye konuştu.
     Canlı heykel performansının yanı sıra pandomim, kukla ve ortaoyunu gösterileri sergilediğini ifade eden Şayık, şunları kaydetti:
     Canlı heykel performansını müzik kutusuna benzetebiliriz. Müzik kutusu atılan bozuk paralarla şarkı çalıyor. Bizim gösterimizde de ana unsur budur. Öncelikle performansı sergileyecek kişinin kendini heykel gibi hissetmesi ve gri tonlarında, mermer taşı anımsatacak şekilde tenini ve saçlarını boyaması gerekiyor. Gösteri yapan kişi gri elbiseler giyiyor. Amaç heykele benzemektir. Fiziksel materyalleri tamamladıktan sonra müzikçalarımızı ve para kutumuzu önümüze koyuyoruz. Vatandaşlar da caddeden geçerken bu ne diyerek ilgi gösteriyor. Müzik çalarken hareketsiz duruyoruz. Bizi oynatmak isteyen para kutumuza 1 lira atarak oynatıyor. Gözlerimiz kapalı şekilde heykel gibi beklerken para sesini duyunca çalan şarkının ritmine uygun şekilde bir süre dans ediyoruz. Şarkının belirli bir kısmında tekrar heykel gibi olarak kutumuza para atılmasını sağlıyoruz.
     Sanatın toplumu aydınlatacağını ifade eden Şayık, İstanbul, İzmir ve Ankarada yaygın olan sokak sanatının Edirnede de ilgi gördüğünü kaydetti.
    
     Mahabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Canlı heykel geçimini sağlamak için kent Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER