Drenaj borusuyla Guinness başvurusu

Drenaj borusuyla Guinness başvurusu -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Şanlıurfanın 50 bin hektar arazisini kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirmişiz ve bu dünyada hiçbir projede b


ŞANLIURFA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfada 50 bin hektar çoraklaşmış araziyi kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirdiklerini, dünyada bu kadar çok malzeme kullanılan başka proje olmadığını belirterek, Guinnesse müracaat ettiklerini söyledi.
     Bakan Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube üyeleriyle Hilton Garden Inn Otelde bir araya geldi.
     Burada konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Şanlıurfanın, bakanlığı için önemli bir yeri olduğunu, kentteki çiftçilere yılda 700 milyon TLye yakın destekleme ödemesi yaptıklarını ifade etti.
     Türkiyenin en büyük organize besi sanayi bölgesinin temelini bugün Şanlıurfada atacaklarını vurgulayan Eker, Şanlıurfada hayvancılığın geliştirilmesi ve modern bir yapıya kavuşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
    
     -Guinnesse başvurduk-
    
     Harran Ovasında 1960lı yıllardan itibaren tarımın yer altı sularıyla yapıldığını, bu durumun araziyi olumsuz etkilediğini anlatan Eker, tuzlanan ve çoraklaşan araziyi tekrar tarıma kazandırmak için çalışma başlattıklarını ve projenin devam ettiğini söyledi.
     Mehdi Eker, 2009 yılından itibaren söz konusu bölgede 50 bin hektar civarında çoraklaşmış arazinin tekrar tarıma kazandırılması için çalışma yaptıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
     Bunun birinci etabını tamamladık ve geçtiğimiz yılın mayısında sayın Faruk Çelik ile hizmete açtık. Allah nasip etti diğer kısmı da bitti bitiyor. Bununla ilgili biz bir şey fark ettik araştırma yaparken. Orayı ıslah etmek için 9 bin kilometre boru döşemişiz. Türkiyenin doğudan batıya uzunluğu bin 500 kilometre. Yani Ardahandan Edirneye bin 500 kilometre. Şanlıurfanın 50 bin hektar arazisini kurtarmak için yer altına 9 bin kilometrenin üzerinde drenaj borusu yerleştirmişiz ve bu dünyada hiç bir projede bu kadar çok malzeme kullanılmış değil. Guinnesse müracaat ettik. Geldiler baktılar, incelediler. Dediler ki Evet dünyada böyle bir şey yok. Önümüzdeki ay bunu ilan edecekler. Bu şekilde hem arazisini ıslah etmiş oluyoruz hem bunu bütün dünyaya yayma imkanı buluyoruz. 84 milyon liraydı o projenin yatırım tutarı...
     Bakan Eker, tekrar bu olumsuzlukların yaşanmaması için, suyun doğru kullanılması konusunda çiftçilere tarımsal eğitim de vereceklerini sözlerine ekledi.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, konuşmasının son bölümünde çözüm sürecine de değinerek şunları kaydetti: Barış sürecini inşallah hayırla milletimizin birlik ve beraberliğini tesis etmek suretiyle neticelendirirsek o zaman Türkiye bölgenin Şanlıurfada Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gerçekten yıldız şehri olacak ve tarihteki görkemli günlerini yeniden yaşayacak.
     Toplantıya Vali Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve MÜSİAD üyeleri katıldı.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Drenaj borusuyla Guinness başvurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER