Geçmişten Günümüze Demir yolu Maceramız konferansı

Geçmişten Günümüze Demir yolu Maceramız konferansı - Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay: Demiryolunun şehre ulaşmasıyla Eskişehir bir cazibe merkezi haline gelmiştir (F


ESKİŞEHİR (A.A) - Türk Ocakları Eskişehir Şubesi tarafından, Geçmişten Günümüze Demiryolu Maceramız konulu konferans düzenlendi.
     Türk Ocakları Eskişehir Şubesinden yapılan açıklamada, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Kolayın, demiryollarının tarihine ilişkin bilgilendirmelerde bulunduğu kaydedildi.
     Demiryollarının Eskişehir iline olan katkılarını anlatan Kolay, şu ifadeleri kullandı:
     İstanbul-Bağdat Demiryolu güzergahında yer alan ilimize ilk tren 1894 yılında ulaştı. İstanbuldan sabah saatlerinde yola çıkan bir tren Eskişehire ulaştığında daha ileriye gitmemekte ve yolcular geceyi Eskişehirdeki otellerde geçirmekteydi. Geceyi Eskişehirde geçiren trenlerin yolculuk esnasında ortaya çıkan bakım onarım ihtiyaçlarını karşılamak üzere Alman teknisyenlerin tavsiyesi ile Eskişehirde bir cer atölyesi yapılmasına karar verilmiş ve bu günümüzdeki Tülomsaş tesislerinin de nüvesini oluşturmuştur. Demiryolunun şehre ulaşmasının ardından şehrin çehresi radikal bir şekilde değişmiş ve bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Demiryolunun nakil imkanlarına yapmış olduğu katkı sebebiyle müteakip süreçte gerçekleşen göçlerde yeni muhacir köyleri oluşarak şehrin nüfusu hızla artmıştır.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Geçmişten Günümüze Demir yolu Maceramız konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER