Geleneksel Çocuk Oyunları sempozyumu

Geleneksel Çocuk Oyunları sempozyumu -İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan: -Çocuklarımız sanal oyunlarla kişisel gelişimlerini kaybetti


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, çocukların sanal oyunlarla kişisel gelişimlerini kaybettiğini söyledi.
     Alkan, Bilgi İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği (BİLSEK) tarafından Saffron Otelde Geleneksel Çocuk Oyunlarıyla Kurulan Kültür Köprüsü adlı proje kapsamında düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları sempozyumunda, çocuk oyunlarının çocuklar üzerindeki etkilerini anlattı. Çocukların eskiye oranla daha geniş ve teknolojik imkanlara sahip olduğunu hatırlatan Alkan, buna rağmen şimdiki çocukların geçmişteki çocukluk dönemine göre mutlu olmadıklarını ileri sürdü.
     Alkan, geçmişteki oyunları gündeme taşıyarak çocuklara daha mutlu olacakları ortam hazırlamayı düşündüklerini dile getirdi.
     Çocukların bilgisayar karşısında gözünü ekrana dikerek oyun oynadıklarını anlatan getiren Alkan, Ancak, çocuklarımızın bilgisayar başında sokaktaki oynadıkları oyun kadar mutlu olmadıklarını görüyoruz. Çocuklarımız sanal oyunlarla kişisel gelişimlerini ve jest ve mimiklerini kaybetti. Bunlardan dolayı gülemeyen, tokalaşamayan ve sarılamayan bir nesil yetişti diye konuştu.
     BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk ise hazırladıkları projeyle geleneksel çocuk oyunlarının bireyin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine katkısına dikkat çekmek olduğunu söyledi. Köşk, geleneksel çocuk oyunları ile kültürlerin tanıtılmasına ve yetişen kuşaklar arasında diyaloğun kurulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
     Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren de çocuk oyunlarının insanoğlunun var olduğu günden bu yana gündemde olduğunu belirtti.
     Uçurtma oyununun 3 bin yıldır oynandığını ve ilk çocuk oyunlarından birinin de beş taş olduğunu hazırlatan Eren, oyunun her durumda çocuğun isteyerek yaptığı, zihinsel ve bilişsel gelişiminin temelini oluşturduğunu vurguladı.
     Çocuk oyunlarının gerçek hayatın bir parçası ve en etkin öğrenme şekli olduğunu vurgulayan Eren şöyle konuştu:
     Çocuk oynayarak öğrenir. Oyun çocuğu sosyal insan yapar. Oynarken arkadaş edinir. Kelime haznesini geliştirir. İtiraz etmeyi ve hakkını aramayı öğretir. Doğruyu ve ispatlamayı öğrenir. Çocukların geleceğini oynadıkları oyunlardan öğrenebiliriz. Çocuk, oyunlarla gelecekteki kimliğini kazanır. Günümüz insanının en büyük hastalığı ve sorunu çocukluğunu ve gençliğini yaşayamamasıdır.
     Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bir televizyon kanalında çocuk oyunları üzerine konuşması katılımcılara izlettirildi.
     Sempozyumda ayrıca yurt içi ve yurt dışından katılan akademisyenler çocuk oyunları üzerine sunum yaptı.
     Kahramanmaraş Kültür ve Sanat Derneğinin proje ortağı olduğu çalışmada, Millî Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Meslek Lisesi, Türk Telekom İlköğretim Okulu ve Zübeyde Hanım Anaokulu iştirakçi olarak yer alıyor.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir/Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Geleneksel Çocuk Oyunları sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER