GREEN Kocaeli Projesi

GREEN Kocaeli Projesi -Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında, pilot bölge olarak seçilen Dilovasına özgü kirlilik ölçüm metodolojisi belirlenerek, buradaki kirlilik ölçümleri, nesnel ve sistematik


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce başlatılan Gelişmiş Rehabilite ve Endüstriyel Nüanslarla Kocaelide Çevre Konsepti projesi (GREEN Kocaeli) kapsamında, pilot bölge olarak seçilen Dilovasına özgü kirlilik ölçüm metodolojisi belirlenerek, buradaki kirlilik ölçümleri, nesnel ve sistematik hale getirilecek.
     Proje kapsamında yapılan çalıştayda konuşan Kocaeli Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, proje süresinin 3 ay olduğunu ve pilot olarak belirlenen Dilovasına özgü kirlilik ölçüm metodolojisinin belirlenerek, kirlilik ölçümlerinin nesnel, sağlıklı, güvenilir ve sistematik hale getirileceğini belirterek, bununla Dilovasına özgü veri ölçümleme yöntemlerinin ortaya çıkarılmasının amaçlandığını söyledi.
     Projeyle Dilovası ilçesinin çevresel durum değerlendirmesinin yapılacağını, üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından ilçede yapılması gereken çalışmaların belirleneceğini anlatan Aytaç, proje kapsamında Dilovasında su, hava ve toprak kirliliği değerlendirmelerinin yapılacağını kaydetti.
     Aytaç, söz konusu projeyle kirlilik ölçüm ve veri bankası metodolojisi oluşturma yoluyla çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması için teknik alt yapının güçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
     Kocaelinin 15 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, 4 teknopark ve 36 limanıyla önemli bir ticaret merkezi olduğuna dikkati çeken Aytaç, Türkiye imalat sanayisinin yüzde 13ü, ara malların yüzde 22si, yatırım mallarının yüzde 10u ve tüketim mallarının yüzde 3ünün Kocaelide üretildiğini dile getirdi.
     Aytaç, yerleşim yerleri ile sanayi tesislerinin bir arada olması, çarpık kentleşme, bölgenin aşırı göç alması ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra, sanayi kuruluşlarının çevre ile ilgili teknik alt yapılarının yetersizliği, yeni sanayi bölgelerinin açılması sonucu sanayi tesislerinin çoğalması, kirletici vasfı yüksek sanayi kuruluşlarının bir arada bulunmasının çeşitli çevre sorunlarına yol açtığını söyledi.
     TEM Otoyolu ve D-100 karayolundaki motorlu araç trafiğinin yoğunluğu, kimyasal ham maddelerin, bölgelerindeki limanlarda yapılan uçucu organiklerin ithalat ve ihracatının depolanmasının da çevre kirliliğine neden olan önemli faktörleri oluşturduğunu vurgulayan Aytaç, çevre kirliliğini önlemek amacıyla çeşitli ortak bilimsel projeler oluşturduklarını kaydetti.
     Kocaeli Valiliğince, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve TÜBİTAK yetkililerinden oluşan bir heyete, Körfez, Dilovası ve Doğu İzmitin hava kalitesinin belirlenmesi ile ilgili araştırma, ölçüm ve incemeler yaptırıldığını hatırlatan Aytaç, yapılan araştırma, ölçüm ve incemeler sonucunda tespit edilen sorunların çözüm yollarının araştırıldığını ifade etti.
     Aytaç, bu kapsamda alınacak tedbirlerin belirlendiğini, aynı sektör grubunda yer alan tüm fabrikalarla ortak toplantılar yapılarak fabrika bazında farklı uygulamaların önüne geçildiğini dile getirerek, sanayi kuruluşlarına baca gazı arıtma cihazları temin ettirilerek önlem alındığını kaydetti.
     Çalıştay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yanı sıra TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kocaeli Üniversitesinden akademisyenlerle Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Avrupa Birliği Projeler Koordinasyon Merkezi, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin teknik çalışma toplantılarıyla devam etti.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber GREEN Kocaeli Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER