Hayatlarını kolaylaştırmak için öğreniyorlar

Hayatlarını kolaylaştırmak için öğreniyorlar -Belirli bir yaşa gelmelerine rağmen çeşitli nedenlerle okuma yazma öğrenemeyen kadınlar, ulaşımda sıkıntı yaşamamak, telefon kullanabilmek ve en önemlisi de kendi ayakları üzerinde du


GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - Belirli bir yaşa gelmelerine rağmen çeşitli nedenlerle okuma yazma öğrenemeyen kadınlar, ulaşımda sıkıntı yaşamamak, telefonu kullanabilmek ve en önemlisi de kendi ayakları üzerinde durabilmek için okuma yazma öğreniyor.
     Şehitkamil Belediyesine bağlı Bedri İncetahtacı Sosyal Tesisinde düzenlenen kurslara katılan kadınlar, 3 ay sonra okuryazar oluyor. Genellikle 30-65 yaş arasındaki kadınların katıldığı kurslardan, son 4 yılda 750 kadın yararlandı.
     Okumayı öğrendiklerinde çocuklar gibi sevinen kadınlar, kursları düzenleyen ve kendilerine okuma yazma öğretenlere hayır duası ediyor.
     Kursiyerlerden Ayşe Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesi tarafından okula gönderilmediğini, bu nedenle cahil kaldığını belirtti.
     Okuyamadığı için günlük yaşamda sıkıntılarla karşılaştığını ifade eden Eraslan, Hastaneye giderken, minibüse binerken hep başkalarından yardım alıyordum. Yıllar sonra okuma yazmayı öğrendim. İnsanın kendi kendine yetebilmesi çok güzel bir duyguymuş. İnsanın bir şey öğrenmesi çok güzel. Daha önce yazı bize bakıyordu, biz yazıya bakıyorduk. Bu yaşta bir harf öğrenince çocuk gibi seviniyoruz diye konuştu.
     Meryem Kaya ise okumayı öğrendiğinde, kendini yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettiğini söyledi.
     Daha önce bir yere gitmek istediğinde başka kişilerden yardım aldığını, okumaya başlayınca kimseye ihtiyaç duymadan gideceği yere ulaşabildiğini anlatan Kaya, Doktora gittiğimde numaramı ve adımı takip edebiliyorum. Kimseye yük olmuyorum. Kekeleyerek de olsa okumayı öğrendim. Allah buraya kurs açanlardan razı olsun dedi.
     Maddi durumları iyi olmadığı için okuyamadığını ifade eden Asiye Erdoğan da, En çok da telefona gelen mesajları bakabilmek için okumayı öğrenmek istiyordum. Mesajları başkalarına okutuyordum, bazen gülüyorlardı. Çok ağladım ve okumaya karar verdim. Artık mesajı da elektrik, su faturasını da okuyorum. Kimseye minnet etmiyorum şeklinde konuştu.
    
     -Öğrenmenin yaşı yok-
    
     Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, eğitimlerini tamamlayamayan kadınların kurs sayesinde en azından günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldiğini söyledi.
     Toplam kalitenin olmadığı yerde başarıdan bahsetmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Fadıloğlu, şöyle devam etti:
     Kursiyerlerin kimseden destek almadan otobüse binmelerini, hastaneye gitmelerini, fatura bilgilerini okuyabilmelerini istiyoruz. Her şeyin ötesinde evine tebligat geldiğinde imza attığı yazının ne olduğunu bilmesini istiyoruz. Öğrenmenin yaşı yoktur. Çocuklarımızı sağlıklı yetiştirebilmemiz için eğitimli ve bilgili anneler yetiştirmemiz lazım. Nene de olsak, dede de olsak mutlaka okuma yazmayı öğrenmemiz lazım.
     Öğretmen Sultan Taşkesen de büyüklere okuma yazma öğretmenin zorluğuna işaret ederek, Harfleri tanıtarak başladığımız eğitim 3 ay sürüyor. Bu sürede kursu başarıyla tamamlayanlara işlevsel okuryazarlık belgesi veriyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Hayatlarını kolaylaştırmak için öğreniyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER