Hekim Şiddet Hattı ile mesleki dayanışmayı

Hekim Şiddet Hattı ile mesleki dayanışmayı sağlıyorlar -Kocaeli Tabip Odasınca 2 yıl önce faaliyete giren hattı arayan şiddet mağduru sağlık çalışanları, aldıkları uzman yardımıyla hukuki yollarla haklarını arıyor -Kocaeli Tabip O


KOCAELİ (A.A) - Necdet Doğruyol/Tahir Turan Eroğlu - Kocaeli Tabip Odasınca 2 yıl önce faaliyete giren Hekim Şiddet Hattını hattını arayan şiddet mağduru sağlık çalışanları, aldıkları uzman yardımıyla hukuki yönden haklarını arıyor.
     Kocaeli Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda özellikle sağlık çalışanlarına yönelik şiddette artış gözlemlediklerini ifade ederek, hem toplumdaki şiddetin artması hem de sağlık çalışanlarına yönelik, özellikle acil servislerdeki şiddetin artmasının Türk Tabipler Birliği ve Kocaeli Tabip Odasını harekete geçirdiğini söyledi.
     Yaklaşık 2 yıl önce 534 216 47 47 numaralı Hekim Şiddet Hattını faaliyete geçirdiklerini anlatan Keşmer, bunun, özellikle şiddete maruz kalan hekimin direkt arayabileceği ve oda yönetim kurulu üyelerinden birine anında ulaşabileceği bir hat olduğunu vurguladı.
     Keşmer, hattın 24 saat açık olduğunu, her ay bir yönetim kurulu üyesinde bulunduğunu dile getirerek, şiddete maruz kalan bir hekimin, hekim şiddet hattını aradığında tabip odasının hukuk müşaviriyle görüştüklerini, konuyu gerekirse savcılığa intikal ettirip barodan da neler yapılması gerektiği konusunda görüş aldıklarını kaydetti.
     Acil durumun söz konusu olması durumunda şiddete uğrayan arkadaşlarının yanına gittiklerini anlatan Keşmer, şöyle konuştu:
     Meslektaşlarımızın bu gibi durumlarda yanında olmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar çok yoğun, acil bir durum gerekmemesi sevindirici. Fakat yine de çok acil durumlar olmasa bile şiddete maruz kalan hekim arkadaşlarımızın başvurduğu, avukatımızı yönlendirdiğimiz ya da danıştığımız durumlar oldu. Şiddete maruz kalan bir hekim olduğu zaman oda olarak arkasındayız ve anında yanında olmak istiyoruz. Avukatımıza, baroya danışıp savcılık ve emniyetle ilişki kurarak, olayın çözülmesini ve doktorun mağdur olmayarak kendisini yalnız hissetmemelerini sağlamayı amaçlıyoruz.
     Türk Tabipler Birliğinin önderliğinde başka odalarda da benzer hatlar olduğuna dikkati çeken Keşmer, Tabipler Birliğinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet oranını tespit etmeye yönelik çalışma başlattığını, bu konuda henüz istatistiki bir verinin oluşmadığını bildirdi.
     Keşmer, sağlık çalışanlarının diğer çalışanlara göre daha fazla şiddete maruz kaldığına, diğer meslek gruplarına göre 4-9 kat daha fazla şiddet gördüklerine dikkati çekerek, özellikle de acil servis çalışanlarının şiddete maruz kaldığını söyledi.
    
     -Yasal düzenleme çalışmaları-
    
     Keşmer, Türk Tabipler Birliğinin bazı doktor milletvekilleri aracılığıyla sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dair bir kanun teklifi önerdiğini ancak TBMMde bu önerinin kabul görmediğini hatırlatarak, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesinde görevli doktor Ersin Arslanın saldırıya uğrayarak öldürülmesinden sonra, siyasilerin de durumu kabullenip sağlık çalışanlarına yönelik bir yasal düzenleme çalışması başlattığını anlattı.
     Sağlık çalışanlarına şiddetin adi suç kapsamından daha nitelikli suç olarak kabul edilmesi, ağır cezalar ön gören bir çalışma olması bakımından yapılan çalışmaları önemsediklerini belirten Keşmer, şunları kaydetti:
     Buradaki amaç, caydırıcılığı artırmak. Sağlıkla ilgili her şey hekimin elinde değil, tıbbın da hekimin de çaresiz olduğu durumlar yaşanıyor ama bunun kaynağının hekimmiş gibi algılanması ve hekime yönelik bir şiddet uygulanması kabul edilebilir değil. Çünkü hekim de orada hasta için, hastanın iyiliği için bulunuyor. Hiçbir hekim, hastasına zarar vermek ya da hastasını kaybetmek istemez. Ama öyle bir algı söz konusu. Hasta ve hasta yakınları bu algı doğrultusunda tepki göstermekte. Bunu önlemek için en azından caydırmak amaçlı yeni düzenlemeler söz konusu.
     Keşmer, her şeyden önce, sağduyulu hareket etmenin, hekimin, sağlık çalışanlarının da hasta için orada bulunduğunu, elinden geleni yaptığı bilincinin oluşması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Hekim Şiddet Hattı ile mesleki dayanışmayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER