II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu

II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu -68 bilim adamının 47 bildiri sunacağı sempozyumun ilk oturumunda Ahilikte Kadının Yeri konusu ele alındı


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Valiliği ile Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (KESOB) düzenlenen II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı.
     Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonundaki sempozyumun açılışına, Rektör Prof. Dr. Kerim Güney, Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar, KESOB Başkanı Mustafa Alan ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
     Açılışta konuşan Rektör Güney, ikincisi düzenlenen sempozyumda farklı üniversitelerden 68 bilim adamının 47 bildiri sunacağını söyledi.
     Ahilik Teşkilatının bilimsel veriler ışığında ele alınmasının önemine dikkati çeken Güney, sempozyumun ilk oturumunda Ahilikte kadının yerinin bilim adamlarınca işleneceğini belirtti.
     Üniversite ile ilgili de bilgi veren Güney, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinin vakıf üniversiteleri arasında Anadoluda tercih sırasında ilk sırada yer aldığını, amaçlarının kendi kültürünü özümsemiş, özgüven sahibi, kendi işini kuran, girişimci bireyler yetiştirmek olduğunu kaydetti.
     KESOB Başkanı Alan ise, Ahi Evranı geri getirmemiz mümkün değil. Ancak onun prensiplerini, öğretilerini yaşatabiliriz. Kayseri esnafı örgütlü bir şehir. Ahilik sistemini kendi içimizde yaşatıyoruz dedi.
     Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Türkmen ise sempozyum da Selçuklu döneminde imar faaliyetlerine katkıda bulunan kadınlar konulu bir sunum yaptı.
     Türkmen, Türkiyenin pek çok kentinde Selçuklu dönemindeki kadınların yaptırdığı vakıf eserine rastlandığını söyledi.
     Anadoluda ilk defa bir kadının vasiyeti üzerine hastane yapıldığına dikkati çeken Türkmen, II. Kılıçarslanın kızı Gevher Nesibe verem hastasıdır. O zamanlar da verem çaresi olmayan bir hastalıktır. Kendisi gibi hastaların tedavi edilmesi için bir hastane yapılmasını vasiyet etmiştir. Vasiyeti üzerine de adıyla anılan bir hastane yapılmıştır. Anadolunun en güzel kümbetlerinin, hamamlarının yine kadınlar tarafından yaptırıldığını görüyoruz. Eserlerin kitabelerinde de eserleri yaptıran kadınların ismi mutlaka yazılmıştır dedi.
     Sempozyum kapsamında sanatçı Neşe Koçakın Evvel zaman içinde bir masal sarayı adlı heykel seramik sergisi ile Zahide Kayışoğlu Şahinin Kayseri yöresi el dokumalarında tespit edilen kadınla ilgili motifler sergisi açıldı.
     68 bilim adamının 47 bildiri sunacağı sempozyumun yarın sona ereceği bildirildi.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER