İklim Değişikliğinin Neresindeyiz

İklim Değişikliğinin Neresindeyiz- -TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Türkeş: -Önümüzdeki yüzyılda yüzey ortalama sıcaklıkları 2 ila 4,5 derece arasında artabilir


EDİRNE (A.A) - TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, gelecek yüzyıl yüzey ortalama sıcaklıklarının 2 ila 4,5 derece arasında artabileceğini bildirdi.
     Trakya Üniversitesi Sürdürülebilir Yaşam ve Genç TEMA Topluluğunca, Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen İklim Değişikliğinin Neresindeyiz başlıklı konferansta konuşan Türkeş, atmosferdeki karbondioksit miktarının sanayi devriminden sonra hızla artmaya başladığını anlattı.
     Sera gazı salınımı ve yüzey sıcaklığı artışının devam edeceğini belirten Türkeş, sera gazı salım senaryolarına dayalı model projeksiyonlara göre, önümüzdeki yüzyılda yüzey ortalama sıcaklıklarının 2 ila 4,5 derece arasında artabileceğini kaydetti.
     Akdeniz havzasında ve Türkiyede, kış ve yaz yağışlarında önemli azalma olmasının beklendiğini ifade eden Türkeş, Yer altı sularında ve akarsu akımlarında da bir azalma olması bekleniyor. Bu, bizim açımızdan kötü. Dünyanın özellikle tropikal, subtropikal iklim bölgelerinde ve Akdeniz bölgesinde ısınma ve kuraklaşmanın gelecekte de süreceğini söyleyebiliriz diye konuştu.
     Türkeş, ekosistemlerin varlığını koruyabilmek için herkese görev düştüğünü vurgulayarak, kaynak ve enerji tasarrufunun önemine işaret etti.
     Kağıt, su ve elektrik tasarrufu yapılmasını, enerji tasarruflu ampullerin tercih edilmesini, bozuk çeşmelerin onarılmasını isteyen Türkeş, Buzdolabının karşısına geçip Ne yiyeceğim- diye düşünmektense önce düşünüp, sonra buzdolabının kapağını açmalıyız. Duş yaparken bir ton su kullanmak yerine birkaç kova su kullanarak yıkanmalıyız. Böyle bir yaşam tarzını benimseyerek, iklim sisteminin korunmasına katkıda bulunabiliriz dedi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Cihan Demirci
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber İklim Değişikliğinin Neresindeyiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER