İllerarası Vaiz Değişimi

İllerarası Vaiz Değişimi -Erzurum Müftü Yardımcısı Kotan: Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl ilk kez gerçekleştireceği iller arası vaiz değişimi programı kapsamında vaizler, gittikleri illerde kendi yörelerinin örf ve adet


ERZURUM (A.A) - Çağlar Sefertaş - Erzurum Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığının ilk kez gerçekleştireceği, İllerarası Vaiz Değişimi programıyla bölge illeri arasında vaiz değişimi olacağını söyledi.
     Kotan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vaizlerin, gittikleri illerde kendi yörelerinin örf ve adetlerini tanıtıp, o yörenin de örf ve adetlerini öğreneceğini, program kapsamında Erzurumda görev yapan erkek kadın vaizlerin, komşu ve daha sonra belirlenecek kardeş illere giderek, Ramazan ayında vaaz vereceklerini belirtti.
     Programın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilk kez uygulanacağına dikkati çeken Kotan, şunları kaydetti:
     Çevre illerle vaiz değişikliği yapacağız. Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl ilk kez gerçekleştireceği İllerarası Vaiz Değişimi programı kapsamında, Erzurumdan komşu ve kardeş illerimize vaizlerimiz giderek, vaaz verecekler. Komşu illerden de ilimize vaizler gelerek, camilerimizde vaaz edecekler. Program sayesinde vaizler, gittikleri illerde kendi yörelerinin örf ve adetlerini tanıtacaklar.
     Erzurum merkezde üç vaizin bulunduğunu vurgulayan Kotan, İl merkezinde 3, Yakutiyede 2, Aziziyede 1 ve Palandökende 2 olmak üzere toplam 8 erkek vaizimiz görev yapacak. Ayrıca, 8 vaizemiz var. Bu vaizeler, belirli zaman aralığında komşu ve kardeş illerimize giderek, vaaz edecekler dedi.
     Kardeş iller noktasında bir belirleme yapacaklarını belirten Kotan, Komşu illerimiz Erzincan, Bingöl, Ardahan, Kars, Artvin, Rize, Bayburt ve Muş. Bu illerle bir kaynaşma olacak. İslam dininin güzellikleri bu şekilde daha iyi anlatılacak diye konuştu.
    
     -Mukabele geleneği-
    
     İl Müftü Yardımcısı Kotan, Mukabelenin bir kişinin Kuran okuyup, bir kısım cemaatin dinlemesi anlamına geldiğini belirterek, ramazan ayında Erzurumda mukabeleye çok önem verildiğini söyledi.
     Erzurumun 1001 hatim geleneği ile ön plana çıkan bir Kuran şehri olduğunu vurgulayan Kotan, Mukabeleyi kültür haline getiren bu şehirde, ramazanda da mukabele geleneği artarak devam edecek. Erzurumdaki camilerde sabah, öğle, akşam, ikindi ve yatsı namazlarından önce mukabele okunuyor dedi.
     Mukabelenin Hz. muhammed ile başlayan bir gelenek olduğunu anımsatan Kotan, şöyle konuştu:
     Bazen bir hafız tek başına bir cüzü okuyabildiği gibi iki hafız 10ar sayfa, 4 hafız da 5er sayfa şeklinde de okuyabiliyor. Cemaat da bunları dinliyor. Kuran-ı Kerimin lafzi mucizedir. Lafzini tekrar etmekte sevaptır. Bu sevabı elde etmek, fazlalaştırmak amacıyla Peygamber Efendimiz ile başlamış bir ibadettir. Kuran, kıyamete kadar Allah tarafından korunacağı için inanıyoruz ki tüm camilerde mukabele geleneğimiz devam edecek. Erzurumda özellikle Ulu Cami ve Lalapaşa Camisinde bu gelenek devam ediyor.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İllerarası Vaiz Değişimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER