Kaçak zeytinyağı fiyatları olumsuz etkiledi

Kaçak zeytinyağı fiyatları olumsuz etkiledi -Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ulus: -Yurda kaçak olarak giren zeytinyağı, iç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarını olumsuz etkiledi ve litre fiyatı 4,40 liraya kadar geriledi


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, yurda kaçak olarak sokulan ve satışı yapılan zeytinyağlarının iç piyasadaki fiyatları olumsuz etkilediğini bildirdi.
     Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl zeytin üreticisinin büyük umutlarla beklediği hasat döneminin geldiğini, ancak aşırı yağışların uzun sürmesi ve kuvvetli rüzgar sonucu dökülen zeytinlerin üreticiye ciddi zararlar verdiğini söyledi.
     Yağışların, meyilli arazilerdeki zeytinleri alıp götürdüğünü, düz alanlarda ise üzerlerine milli toprak çekerek örttüğüne işaret eden Ulus, Bunun üzerine dökülen zeytinler toplanamamış, hasar tespitleri de yapılamamıştır. Normalde 5 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edilmesine rağmen, 1 litre yağ, 8 ile 10 kilogram zeytinden ancak elde edilebilir hale gelmiştir dedi.
     Ulus, bu yıl İtalya ve İspanyada zeytin olmamasına rağmen, yurda kaçak olarak sokulan zeytinyağının 40-50 bin ton civarında olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Yurda kaçak olarak giren zeytinyağı, iç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarını olumsuz etkiledi ve litre fiyatı 4,40 liraya kadar geriledi. Üretici, 1 litre zeytinyağını 6,38 liraya mal ettiği sezonunda zararına satış yapmak zorunda kalmaktadır. Bugün ABnin üreticisine 1 Avro destek verdiğini düşünürsek, üreticimizin kilogram başına 50 kuruş destekleme aldığında, bunun yetersiz olduğu açıkça ortadadır. Üreticinin zararının karşılanması, ancak desteklemenin arttırılmasıyla mümkün olacaktır. 6,38 liraya mal edilen yağın litresinin 7,5 liraya satılması durumunda, satış fiyatı ile hedef fiyat arası olan yaklaşık 3 lira destek olarak üreticiye ödenmelidir. Aksi durumda bundan sonraki yıllarda zeytinlerin çoğu toplanmayacaklar. Düne kadar destek verip, fidan dağıtıp, zeytinlik alanlarının genişletme çabaları boşa gitmiş olacaktır. Ayrıca havza bazlı destekleme kapsamında zeytinin de destekleme kapsamına alınması sağlanmalıdır.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Kaçak zeytinyağı fiyatları olumsuz etkiledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER