Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi

Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi -Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Çatal: Hani bir söz var ya Allah kimseyi adliye ve hastaneye düşürmesin diye. Biz bu sözü adliye yönünden kaldırmak istiyoruz. Amacımız bu


ELAZIĞ (A.A) - Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
     Başsavcı Çatal ve Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim İsmail Sezgin, Elazığ Adliye Sarayında gazetecilerle bir araya geldi. AB işbirliğinde Türkiyede 20 pilot ilde yürütülen proje hakkında gazetecileri bilgilendiren Çatal, projenin danışma masaları, ön bürolar, basın sözcülüğü, profesyonel adliye yöneticiliği, hakim yardımcılığı gibi kısımları olduğunu ifade etti.
     Projenin en önemli ayağı olan danışma masaları ve ön büroların Elazığ Adliyesinde kurulduğunu bildiren Çatal, şunları kaydetti:
     Adliyede vatandaşı, zemin katta bir danışma karşılıyor. Bu, yazdan bu yana devam ediyor. Vatandaş, orada kendisiyle ilgili savcılıkta veya mahkemelerde herhangi bir davası varsa, dava açmak istiyorsa veya daha önceki davası hakkında bilgi almak istiyorsa, bunu kimliğini çıkararak belirtiyor. Danışmada sorgulanıyor, hangi mahkemede hangi gün duruşması varsa tarihiyle birlikte kendisine bilgi veriliyor. Bu mahkemelerden ayrıca bilgi veya belge almak istiyorsa yine danışmanın bulunduğu giriş katında mahkemeler ve savcılığa ait ön bürolar kuruldu. Oraya başvurup kendisine istediği bilgiler anında bilgisayardan sorgulanarak veriliyor.
     Buradaki amacın yargı hizmetlerinin kalitesini arttırmak, vatandaşın adliyede işini halledebilecek kişilere rica minnet yönelmesini veya kapı kapı dolaşmasını önlemek, en kısa sürede işini halledip memnuniyet içinde ayrılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Çatal, Hani bir söz var ya Allah kimseyi adliye ve hastaneye düşürmesin diye. Biz bu sözü adliye yönünden kaldırmak istiyoruz. Amacımız bu. Bunun için yola çıktık ve bunun için de AB ile beraber ciddi paralar da harcanıyor. Bunun için 20nin üzerinde personel görevlendirdik. Vatandaş yorulmadan çabukça hakkını arasın, istediği bilgileri alsın, işini halletsin diye gayret ediyoruz diye konuştu.
     Çatal, büyük ve ciddi olaylarda kamuoyunun en doğru biçimde hızlı şekilde aydınlatılması için proje kapsamında adliyelerde Basın Sözcülüğü biriminin oluşturulduğunu kaydetti.
     Musa Çatal, Özellikle adli konularda basın bir bilgi açlığı çekiyor, çaresiz kalıyor. Şimdiye kadar adliye konuşmuyordu, Ben kararımla konuşurum diyordu. Hakim, savcı, herkes çekiniyordu basının önüne çıkmaktan. Tabi bu da biraz yaptığı görevin hassasiyetinden kaynaklanıyor ama bundan sonra soruşturma aşamasında ben, kovuşturma aşamasında hakim Sezgin ciddi olaylar olduğu zaman bilgi verecek dedi.
     Açıklamanın ardından Çatal, gazetecilere danışma masaları ve ön büroları gezdirdi, proje kapsamında işlerin nasıl yürütüldüğünü uygulamalı olarak gösterdi.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER