Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler

Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler sempozyumu -MŞÜ Rektörü Prof. Dr. İnanç: -Tarihe dönüp tarihle hesaplaşmaktan, halkımızla kucaklaşmaktan korkmamamız gerektiğine inanıyorum


MUŞ (A.A) - Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, kentte düzenlenen Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler konulu sempozyumla ilgili Tarihe dönüp tarihle hesaplaşmaktan, halkımızla kucaklaşmaktan korkmamamız gerektiğine inanıyorum dedi.
     Makamında gazetecilerle bir araya gelen İnanç, kentte geçen hafta düzenlenen Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler konulu uluslararası sempozyumu değerlendirdi.
     Sempozyumda 21 oturum gerçekleştiğini ve 110 bildirinin sunulduğunu anlatan İnanç, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcıların kentten memnun ayrıldığını kaydetti.
     Sempozyumla sadece Türkiyedeki akademisyenleri değil, Avrupa ve Amerikada konuya ilgi duyan tüm kesimleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan İnanç, bunu başardıklarına inandığını belirtti.
     Türkiyede böyle bir konunun ilk defa tartışıldığını ifade eden İnanç, Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla birlikte kapatılan medreseler, daha çok illegal olarak çalışmalarına devam eden, kimi zaman yer altına indi diye tanımlanan ve bugüne kadar varlığını sürdüren kurumlar olmuşlardır. Belki bu sempozyum, bu çakışmayı biraz daha gün yüzüne çıkarmamıza vesile oldu diye konuştu.
     İnanç, üniversitelerin topluma ve tarihe karşı sorumluluklarının olduğuna değinerek, akademik çalışmaların yanı sıra bu sorumluluklarını da yerine getireceklerini bildirdi.
     Türkiyede iki önemli kopma noktasının yaşandığına ve bunlardan birinin etnik, diğerinin dini boyutlu olduğuna dikkati çeken İnanç, şöyle devam etti:
     Bu kopma noktaları kimi zaman halk ile devlet arasında, kimi zaman da halkın içinde yaşanmıştır. Etnik kopma noktasında Türkiyenin asıl mozaiğini ifade eden, Türkü, Kürtü, Arapı, Çerkeziyle yeniden bu bütünleşmeyi nasıl sağlayabiliriz sorusuna cevap aramamız gerekiyor. Burada ciddi bir kopma yaşandığına inanıyoruz. İkincisi ise dini anlamda kopma noktaları olmuş. Maalesef yakın tarihimize baktığımızda halkından kopmuş bir devlet, kimi zaman halkı birbirinden koparılmış bir anlayış hakim olmuş. Halkımız çeşitli kategorilere tabii tutulmuş. Bu iki önemli kopma noktasından birinin, diğerini tamir edeceğine inanıyorum. Dolayısıyla tarihe dönüp tarihle hesaplaşmaktan, halkımızla kucaklaşmaktan korkmamamız gerektiğine inanıyorum. Bu açıdan kopma noktalarımızı yeniden onarma sorumluluğumuz var. Üniversite olarak bu iki önemli noktada çeşitli adımlar atmaya çalıştık ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER