Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Projesi

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Projesi -Proje kapsamında HRÜde, mevsimlik tarım işçilerine, teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek


ŞANLIURFA (A.A) - Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Projesi kapsamında Harran Üniversitesinde (HRÜ), mevsimlik tarım işçilerine, teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek.
     HRÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ile Şanlıurfa Valiliği işbirliği ile yürütülen proje kapsamında yarın tarım işçilerine uygulamalı ve teorik eğitim vereceklerini belirtti.
     Prof. Dr. Şimşek, tarımsal üretimin yaygın olduğu Türkiyede, mevsimlik tarım işçilerinde anne-çocuk sağlığı sorunları başta olmak üzere solunum sistemi, kas iskelet sistemi ve kaza yaralanmaları gibi sağlık sorunlarının daha fazla olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Dünyada, tamamına yakını kırsal alanlar ve yoksul bölgelerde olmak üzere ve çoğunluğu da 19 yaş altındaki çocuklar olmak üzere her gün 800 kadının gebelik ya da doğuma bağlı önlenebilir bir neden sebebiyle öldüğü tespit ediliyor. Ülkemizde de anne çocuk sağlığı açısından mevsimlik tarım işçileri en yüksek riskli grubu oluşturuyor. Örneğin, ülke geneline göre bu grupta ölü doğumun 5 kat, çocuk anneliğin 2 kat ve 5 yaş altı ölüm hızının 3 kat daha fazla olduğu açıklandı.
     Mevsimlik tarım işçisi kadınlarda sağlıksız yaşam koşullarına bağlı bulaşıcı hastalıklar, aşırı yorgunluk, kötü beslenme, tarım ilaçları ve diğer kimyasal etkilenimi, bilgisizlik, çok genç ya da ileri anne yaşı, tarım alanlarında çalışmaya bağlı olarak sağlık hizmetine erişememe nedeniyle hiç doğum öncesi bakım alınamaması/geç ya da yetersiz alınması gibi faktörlerin kendiliğinden düşük, erken doğum, ölü doğum, düşük doğum ağırlığı ile anne ve bebek ölümlerini artırıyor. Dolayısıyla erken ölüm ve hastalıkların yaşam koşulları, sağlık hizmetine erişim ve alınan hizmetin niteliği ile yakından ilgilidir.
     Eğitimin temel amacının, başta genel hastalıklar olmak üzere özellikle anne ve çocuk sağlığı sorunlarına neden olan faktörlerle alınması gereken önlemlere ilişkin mevsimlik tarım işçilerinin bilinçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, söz konusu eğitimlerin Şanlıurfanın ardından Adıyamanda da uygulanacağını duyurdu.
     Prof. Dr. Zeynep Şimşek, eğitimlerin ardından elde edilecek sonuçların değerlendirilerek, kamu kurumlarına bir öneri olarak sunulmasının planlandığını aktardı.
     İlk 50 kişilik eğitim grubunun yarın başlayacak eğitimlerini 14 Aralık Cuma günü tamamlanacağı bildiren Prof. Dr. Şimşek, daha sonra ise Tarımda Sağlık Aracısı Yetiştirme Programı etkinliğinin düzenleneceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER