Nasiplisi ile pişen ekmek

Nasiplisi ile pişen ekmek -Başmakçı ilçesindeki kadınlar, hazırladıkları ekmekler ya da açtıkları yufkaları, kokusunu alan nasiplisi gelir diyerek fazla yapıyor


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesindeki kadınlar, hazırladıkları ekmekler ya da açtıkları yufkaları, kokusunu alan nasiplisi gelir diyerek fazla yapıyor.
     İlçeye bağlı köylerde, kadınlar, evlerinde kendileri için hazırladıkları ekmekleri, atalarından gelen bir gelenek gereği nasiplisi için fazla yapıyor.
     Aşağıbeltarla köyünden Feride Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde pişen ekmeğin kokusunun çevreye yayıldığını ve nasiplisini çağırdığını belirterek, nasiplisine verilen ekmeğin de ev halkını kazadan koruduğuna inanıldığını kaydetti.
     Atalarından süren bu gelenekle pişirdikleri ekmeği, komşularının geleceği düşüncesiyle fazla yaptıklarını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:
     Ekmek kokusunu alan komşular da kapımızı çalıyor. Yıllardır, her ekmek hazırlayışımda hamurdan nasiplisine ayırırım, her zaman nasiplisi gelir. Nasiplisine ayrılan ekmeğin, hane halkını kazadan beladan koruduğuna inanırız. Bu yıllardır devam eden bir gelenek. Çocuklarımın hepsi farklı kentte çalışıyor, ekmeğimden nasiplisine ayırınca huzur buluyorum. Ekmek gibi açtığım yufkayla pişirdiğim börekleri de aynı şekilde fazla yapıyorum.
    
     Muhabir: Esma Eser / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Nasiplisi ile pişen ekmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER