Okul fobisi uyarısı

Okul fobisi uyarısı -Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Tokmak: -Okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli ve okula gitmeyi cazip hale getirin -Çocuğunuza asla eğer okula gidersen ve uslu bir çocuk olurs


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Okulların açılmasıyla birlikte aileleri tatlı bir heyecan sararken, çocuklarının okula gitmek istememesi karşısında bazı ailelerde bu heyecanın ve sevincin yerini endişe ve korku alıyor.
     Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Tokmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğun okula gitmek istememesi, okulda ailesinden ayrı kalamaması ve çocuğun sürekli annesinin yanında kalma isteğinin okul korkusu (okul fobisi) olarak adlandırıldığını, ailelerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.
     Okul korkusu olan çocukların bulunduğu ailelerde genellikle aile bireylerinin birbirine çok bağlı ya da bağımlı olduklarını, sürekli birinin diğerine bir şey olacağı endişesini taşıdığını ifade eden Tokmak, okul fobisinin belirtilerini, Baş ve karın ağrıları, bulantı ve kusma hissi, iştahsızlık, keyifsizlik, uyku düzeninde bozukluk, okulla ilgili görevlerin yerine getirilmesinde aksamalar olarak sıraladı.
     Belirtilerin özellikle sabahları ve okul saatinde ortaya çıktığını anlatan Tokmak, şunları söyledi:
     Bu tabloyu iyi değerlendiremeyen anne, baba ve öğretmenler, hatalı tutumlarıyla çocuğun korkusunu pekiştirebilir ve bir gün çocuk okula gitmeyi reddedebilir. Zorlayınca ağlayıp sızlar, bedensel yakınmaları şiddetlenir. Niçin gitmek istemediği sorulunca değişik cevaplar alınır. Kimi çocuk baş ağrısı, mide bulantısını gerekçe gösterir, kimisi arkadaşlarının ve öğretmeninin kendisine kötü davrandığını söyler. Bazı çocuklar ise neden korktuğunu anlatamaz ve tanımlayamazlar. Okul fobisi daha çok anaokuluna ve ilkokula başlayan çocuklarda görülür.
    
     -Ailelere uyarılar-
    
     Tokmak, her şeyden önce çocuğa sürekli ve sağlıklı bir temel güven duygusu kazandırılması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:
     Özellikle aşırı koruyucu ve kollayıcı bir tutum sergilemeniz çocuğun öz güven geliştirmesini engelleyecek ve anne baba yanında değilken bir zarar görebileceği korkusu kazanmasına neden olacaktır. Çocuğa, bir şeyin yok senin, naz yapıyorsun, numara yapıyorsun gibi sözler söylemekten de kaçınılmalıdır. Çocuğunuzun korku ve kaygılarını anlamaya çalışın. Ona okul hayatını anlatın, kendi okul deneyimlerinizden bahsedin.
     Okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli ve okula gitmeyi cazip hale getirin. Örneğin, sabah onu öperek uyandırın. Bir okul şarkısıyla güne başlayın. Çocuktan ayrılırken ona küçük bir öpücük verin. Çocuğu sınıftaki diğer çocuklarla tanıştırın. Çocuğunuza asla eğer okula gidersen ve uslu bir çocuk olursan sana istediğin bir oyuncağı alacağım gibi rüşvetler teklif etmeyin.
    
     -Okul fobisini yenmenin yolları-
    
     Okul korkusunun yenilebileceğini dile getiren Tokmak, çocuğu okula alıştırabilmenin yollarını ise şöyle sıraladı:
     Çocuğa kesinlikle okula gönderileceği söylenmez, çocuk rahatlatılır ve gezmeye götürülür. Götürülürken tesadüfen okulun yanından geçilir, bahçede oyun oynayan çocuklar izletilir. Ama kesinlikle okula götüreyim mi gibi ifadeler kullanılmaz. Çocuk okul kıyafetleri satılan bir mağazanın önüne götürülür. Kendine hitap eden çizgi film karakterlerini görür içi gider ama alayım mı denmez, istek kendisinden beklenir. Çocuğun okulda eğlenceli vakit geçirmiş arkadaşları eve davet edilir. Okul kıyafetleriyle eve gelen çocukların kıyafetleri çok beğenilir.
     Çocuğa oynaması için okula giden arkadaşlarını çağırması söylenilir ama kimseyi bulamaz. Tüm arkadaşları okuldadır. Çocuk yine gezmeye götürülür. Okulun yanından geçerken o bulamadığı oyun oynayan arkadaşları izlettirilir. Oyun oynayacak hiç kimseyi bulamayan çocukla birlikte, su içmek için veya bir şey danışmayı bahane ederek içeri girilir. Özellikle süslü sınıfların yanından geçilir. Okulda oyun oynayan arkadaşlarını ve süslü sınıfları gören çocuk şöyle düşünebilir, Tüm arkadaşlarım burada, akşama kadar oynasam da annem kızmayacak. En iyisi ben de yazılayım der ve okul hayatı başlayabilir.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Okul fobisi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER