Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü konferansı

Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü konferansı -SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin: Derviş zümreleri Osmanlı Devletinin kuruluş döneminden itibaren toplumsal hayata önemli ve değeri sayılır katkıda bulunmuşlard


SAKARYA (A.A) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Kılıç, Derviş zümrelerinin Osmanlı devletinin kuruluş döneminden itibaren toplumsal hayata önemli ve değeri sayılır katkıda bulunduğunu söyledi.
     Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri kapsamında, Adapazarı Kültür ve Sanat Merkezi (AKM) Tiyatro Salonunda Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü konferansı gerçekleştirildi.
     Konferansta konuşan Şahin, Osmanlı Devletinde zümrelerle kendi hakimiyetini toplum üzerinde daha net bir şekilde pekiştirebilmek için irtibat halinde olduklarını vurgulayarak, zümrelere vakıflar tahsis etmeye, ödenekler sağlamaya çalışıldığını ifade etti.
     Şeyh Edebalinin Osmanlı Devletinin kuruluşu ile adeta özdeşleştirildiğini vurgulayan Şahin, Şeyh Edebalinin, Bektaşilik tarikatının yanı sıra Vefai tarikatından da etkilendiğini kaydetti.
     İkinci Bayazid döneminde tercüme edilen bir yazmada Şeyh Edebalinin Vefai Dervişi olarak işlendiğinin görüldüğüne dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
     Osman Gazi kurmayı düşündüğü beylik için en önemli destekçisinin Şeyh Edebali olduğunu daha evlenmeden fark etmiş olmalı. Neden diye soracak olursanız Edebalinin çok değişik zümrelere hükmettiğini görüyoruz. Birincisi Edebali dervişler zümresinin en önemli temsilcilerindendi, İkincisi, Edebalinin kardeşi Ahi Şemseddin bölgedeki Ahilerin lideri durumundadır. Derviş zümreleri Osmanlı Devletinin kuruluş döneminden itibaren toplumsal hayata önemli ve değeri sayılır katkıda bulunmuşlardır.
    
     Muhabir: Salih Eren
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER