Oturgaçlı götürgeç projesi

Oturgaçlı götürgeç projesi -Toplu taşımada balık istifini önleyecek proje -Afyonkarahisarda bir ortaokul öğrencisi, toplu taşıma araçlarında balık istifi görüntülerini ve ayakta yolcu taşınmasını önleyecek oturgaçlı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör - Afyonkarahisarda yaşayan ortaokul öğrencisi, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında balık istifi görüntülerini ve ayakta yolcu taşınmasını engelleyecek oturgaçlı götürgeç adlı proje geliştirdi.
     Oruçoğlu Ortaokulu 8inci sınıf öğrencisi Müslime Tosun, AA muhabirine, Teknoloji ve Tasarım dersinde, öğretmeni Mustafa Mertin yönlendirmesiyle çevrelerindeki sıkıntıları tespit ederek bunları giderici projeler geliştirdiklerini söyledi.
     Öğretmeninin verdiği ödev doğrultusunda toplu taşıma araçlarında koltuk sayısından fazla yolcu taşınması sorununu ele aldığını belirten Tosun, buna çözüm bulmaya çalıştığını ve oturgaçlı götürgeç projesini hazırladığını bildirdi.
     Tosun, toplu taşıma araçlarında balık istifi görüntülerini ve ayakta yolcu taşınmasını önleyecek projeyi hazırlamasının iki ay sürdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:
     Kent içi toplu taşımacılık yapan otobüs ve minibüslere, koltuk sayısından fazla yolcu alınıyor. Dolayısıyla bazı yolcular ayakta seyahat etmek zorunda kalıyor. Bundan yola çıkarak, Yolcular nasıl sıkıntı çekmez- diye düşündüm. Her koltuğun altına elektrikle çalışan anahtarlar yerleştirdim. Bu sistemde, tüm koltuklar yolcularla dolunca, yani koltukların altındaki anahtarlar kapanınca şoför istese de kapıyı açamıyor. Anahtarlar devreden çıktığı zaman, yani yolcu ayağa kalktığında ya da araçtan inmek istediğinde ancak şoför kapıyı açabiliyor. Bu sayede yolcular, balık istifi gibi seyahat etmekten kurtuluyor.
     Şoförleri değil, yolcuları ön planda düşündüğünü anlatan Tosun, projeyi geliştirmesinde katkıları bulunan öğretmenleri ve babasına teşekkür etti.
    
     -Her öğrencimiz mutlaka bir proje üretiyor-
    
     Mert de öğrencilerinden, çevrelerindeki sorunları tespit edip gözlem yapmalarını istediği bilgisini verdi.
     Teknoloji ve Tasarım dersinin, sorunları tespit edebilen ve bunlara çözüm arayan bir yapıya sahip olduğunu bildiren Mert, Her öğrencimiz mutlaka bir proje üretiyor dedi.
     Mert, Tosunun geliştirdiği projenin, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türk Patent Enstitüsünün ortak hazırladığı Şimdi Düşünme Zamanı: Teknoloji ve Tasarım Sergisinde sergilendiğini anlattı.
     Bu serginin 5 yıldır sürdürüldüğünü ve son iki yıldır Türkiye genelinden projelere yer verildiğini söyleyen Mert, şunları kaydetti:
     Türkiye genelinde tüm okullar il bazında yarışıyor ve seçilen projeler orada sergileniyor. oturgaçlı götürgeç projesi, sergiye katılmaya hak kazandı. Bizimle birlikte Türkiye genelinden 164 proje sergilendi. İnovasyon 2012 Türkiye Fuarında da öğrenci projelerine yer verilmek istendi. 164 proje içinden 16 proje seçilerek oraya davet edildi. Projemiz bu 16 proje arasında yer alarak, İnovasyon 2012 Türkiye Fuarında da sergilendi.
     Mert, projenin olumlu tepkiler aldığına dikkati çekerek, patent için destek beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Oturgaçlı götürgeç projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER