Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının

Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması Hibe Programı


KASTAMONU (A.A) - Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması Hibe Programı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
     Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleşen toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Köse, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Adnan Arslan, Toplum Destekli Polis Şube Müdürü Serhat Enyüce ve çok sayıda davetli katıldı.
     Köse, toplantıda yaptığı konuşmada, toplantının amacının hibe projesi kapsamında tüm eğitim çağındaki öğrencilerin, özellikle kız çocuklarının okullaştırılması ve eğitime kazandırılması olduğunu belirtti.
     Kız çocukları derken Özellikle ifadesi kullanıldığını dile getiren Köse, Burada özellikle orta öğretimde kız çocuklarımız aleyhine bir dezavantaj var. Bundan dolayı, özellikle kız çocuklarımız vurgulanmaktadır. Ama erkeklerimizde bu projeye dahil edilerek bu proje uygulanabilir diye konuştu.
     Köse, ilde 13 anaokulu, 299 ilköğretim okulu, 63 tane ortaöğretim kurumu olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
     Toplam 375 eğitim kurumumuzda 58 bin 114 öğrencimiz eğitim görmektedir. Geçtiğimiz yıllarda, 4 ve özellikle 5 yaş grubu üzerinde yoğunlaştık ve 5 yaş üzerinde okullaşma oranını yüzde 86ya çıkardık. Bu yıl 5 yaş grubu zorunlu ilkokul kapsamına alındığı için bu yılki hedef kitlemiz 4 yaş grubu oldu.
     İlköğretimde hiçbir problemimiz yok. Çünkü okullaşma oranımız yüzde 100ün üzerinde. Orta öğretimde erkek ve kızlarda bir orantısızlık var. 2011 ve 2012 eğitim yılı verilerine göre, erkek öğrencilerin okullaşma oranı yüzde 86, kızların okullaşma oranı ise yüzde 74. Yani burada kız çocuklarımızda bir azalma var.
     Öğrencilerin okullaşması için ildeki bütün köy muhtarlıklarına, okullara devamın devlet tarafından sağlanacağına dair talimatların yazıldığını vurgulayan Köse, merkeze bağlı köylerden, merkezdeki ortaöğretim kurumlarından geliş giden yapan 413 öğrenciyi taşımaya aldıklarını söyledi.
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı temsilcisi Çağatay Halat da, program kapsamında uygulanacak projeleri finanse etmek üzere 10 milyon Avroluk bütçe ayrıldığını belirtti.
     Türkiyede özellikle kız çocuklarının, ortaöğretim ve mesleki eğitim kademelerinde erkek çocuklara göre, sorunlarının bulunduğunu dile getiren Köse, Bu sorunlar hem eğitim dışında kalan kişilerin iş gücü piyasasına girmede yaşanan güçlükler, hem de iş gücü beklentilerinin karşılanmasında yaşanan güçlükler olarak yansımaktadır. İstihdam ve iş gücünün yanı sıra, eğitim dışında kalan kişiler, yoksulluk ve sosyal dışlanma gibi bir takım sosyal ve ekonomik risklerle karşı karşıya kalmaktadır diye kaydetti.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER