Sadık dostlar yeni sahiplerini bekliyor

Sadık dostlar yeni sahiplerini bekliyor -Terk edilen veya yaralı olarak getirildikleri hayvan barınağında tedavileri tamamlanan köpekler, yeni sahiplerini bekliyor -Muğla Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Koç: -2012de 13


MUĞLA (A.A) - Sahipleri tarafından terk edilen ve yaralı olarak getirildikleri hayvan barınağında tedavileri tamamlanan sokak köpekleri, yeni sahiplerini bekliyor.
     Muğlada İnsanların sadık dostu köpeklerin tedavileri önce geçici hayvan barınağında yapılıyor. Burada kısırlaştırılan köpekler sonra aşıları tamamlanarak gerekli koşulları taşıyan kişiler tarafından sahiplendiriliyor. Muğla Belediyesinin hayvan barınaklarında 250 civarında köpek bulunuyor.
     Muğla Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hacı Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokaktan toplanan sahipsiz hayvanların muayene edildiğini, bir hastalığı varsa tedavi edilerek tekrar sağlıklı hale getirildiğini söyledi.
     Barınağa gelen hayvanların öncelikle bir süre gözlem altında tutulduğunu, kısırlaştırma çağına gelmişse işlemin yapıldığını anlatan Koç, Temel hedefimiz hayvanların sahiplendirilmesi. Antiparaziter ilaçlamaları ve aşıları yapıldıktan sonra ameliyat sonrası bakımı için hayvan yaklaşık 5 gün kontrol altında tutuluyor. Bu tür hayvanların sahiplendirilmesi için çaba harcıyoruz. Bunun için çeşitli duyurularla, yayın organlarıyla hayvanların sahiplendirilmesini sağlıyoruz dedi.
     Koç, yasa ve yönetmelik gereği çok uzun süre barınakta hayvanları tutamadıklarını, sahiplenme gerçekleşmediğinde hayvanların yasanın emrettiği amir hükmü gereğince alınan bölgeye tekrar bırakılmak zorunda kalındığını dile getirdi.
     Orta ve uzun vadede sahiplenmenin güzel bir proje olduğunu kaydeden Koç, Her belediye bunu yaparsa kısa zamanda çok daha iyi şeyler olabilir. Hayvanları öldürmekle şimdiye kadar bu sorun çözülemedi. Ancak kısırlaştırma ve rehabilitasyon yoluyla sokaktaki popülasyonu orta vadede azaltacağız diye düşünüyorum diye konuştu.
    
     -Köpekleri sahipleneceklerde bazı şartlar aranıyor-
    
     Koç, barınağın 2009dan beri faaliyette olduğunu, sahiplendirme oranlarının ise her yıl artarak devam ettiğini belirtti. Barınakta çalışan personelin ve gönüllü vatandaşların sahiplenmede büyük payı olduğuna işaret eden Koç, 2012de 130 hayvanı sahiplendirmişiz. Barınağa gelen hayvanların yüzde 80inin sahiplenmesini istiyoruz dedi.
     Koç, petshopların talepten doğduğunu, buralarda kalan hayvanların barınma yerleri ve beslenme yerlerinin çok kötü dizayn edildiğini öne sürerek, hayvanın doğasından koparılıp bir metrekarelik bir kafese hapsedilmenin çok yanlış bir davranış olduğunu söyledi.
     Koç, insanların en yakın dostu köpekleri sahiplenmek için bazı koşullar aradıklarını kaydederek, şöyle dedi:
     Barınaktan köpek sahiplenmek isteyenler bize müracaat ediyor. Biz de kişinin o hayvana bakabileceği ortamı kontrol ediyoruz. Çevreyi inceliyoruz ve rahatsızlık oluşturacak durumları gözlemliyoruz. Burada hayvanları takip etmemiz açısından önemli birkaç form var, bu formları doldurtuyoruz. En kısa sürede araştırmayı tamamlayıp, hayvanın sahibine ulaşmasını sağlıyoruz.
    
     Muhabir: Ali Rıza Akkır
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Sadık dostlar yeni sahiplerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER