Sarı altın hasadı buruk başladı

Sarı altın hasadı buruk başladı -Türkiyenin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ve Çukurova yöresinde sarı altın olarak bilinen ayçiçeği hasadı, rekolte kaybı nedeniyle buruk başladı -Yöredeki


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Türkiyenin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ve Çukurova yöresinde sarı altın olarak bilinen ayçiçeği hasadının, olumsuz hava koşulları sonucu rekolte kaybı nedeniyle buruk başladığı bildirildi.
     Adananın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağlık ürünlerden olan ayçiçeğini, Çukurovadaki üreticilerin düşük maliyeti ve yüksek fiyatıyla son yıllarda yoğun olarak tercih ettiğini söyledi.
     Yörede sarı altın olarak adlandırılan ve bir haftadır hasadına başlanan ayçiçeğinin, ekili olduğu alanın geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 artarak 500 bin dekara çıktığını belirten Tezcan, ancak rekoltede beklenen artışın olmayacağını ifade etti.
     Tezcan, geçen yıl ki rekoltenin 120 bin ton civarında olduğuna dikkati çekerek, Türkiyenin yemeklik yağ ihtiyacına sağladığı katkı nedeniyle stratejik ürünler arasında yer alan ayçiçeğinde bu yıl, Temmuzun ilk günlerinde çok şiddetli poyraz nedeniyle rekolte kaybı oldu. Ekim alanları yüzde 25 artmasına karşın rekolte geçen yıl ki rekoltenin altına bile düşebilir veya aynı oranda olabilir dedi.
     Ayçiçeğinin geçen yıl ki gibi üreticinin yüzünü güldürmeyeceğini belirten Tezcan, şunları kaydetti:
     Üreticinin bu yıl ayçiçeğinde büyük kaybı olacak. Hasadı buruk başlayan ürünün kilosu tüccara 1,15 TL ve 1,20 TL arasında satılıyor. Rekolte, ancak ekim maliyetini karşılayacak. Türkiyenin yağlı tohum ihtiyacı fazla olduğu için olumsuz hava koşullarına rağmen bu ürünün ekimi ülke genelinde olduğu gibi yörede de artış gösterebilir.
    
     -Ayçiçeği hak ettiği yeri alamıyor-
    
     Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de bütün çabalara rağmen ayçiçeğinin Çukurovada hak ettiği yeri alamadığını söyledi.
     Ayçiçeğinin, soya ile birlikte ekim alanının artırılması gereken en önemli ürün olduğuna dikkati çeken Girmen, Devletin, ayçiçeğinde yönlendirici politikalarının daha etkin hale getirilmesi gerekir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Sarı altın hasadı buruk başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER