Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu sempozyumu

Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu sempozyumu -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Eyimaya: -Eğer hayvan sağlıklı değilse ondan elde edeceğiniz ürünü hangi koşullarda taşırsanız ta


KONYA (A.A) - Konyada Ömer Matlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu, Hayvancılığın Durumu ve Hayvan Beslemenin Önemi konulu sempozyum düzenlendi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Hilton Garden Inn Otelde düzenlenen sempozyumdaki konuşmasında, üründen önce hayvanların sağlıklı olması gerektiğini söyledi.
     Hayvanların hastalıklara karşı korunmasıyla ürünün de hastalıklara karşı korunacağını vurgulayan Eyimaya, Eğer hayvan sağlıklı değilse ondan elde edeceğiniz ürünü hangi koşullarda taşırsanız taşıyın, 5 yıldızlı fabrikaya da götürseniz o sorun ortadan kalkmış olmuyor. Birinci işimiz, o hayvanın sağlıklı olmasını sağlamaktır dedi.
     Çiftlikleri ve işletmeleri kurarken büyük paralar harcandığını, ancak çok basit bir tedbirin alınmaması nedeniyle yüzlerce hayvanın kaybedildiğini anlatan Eyimaya, Bizim temel yaklaşımımız kısa zamanda büyük kar elde etmek. Bu mantaliteyi değiştirirsek, yaklaşımımızı hayvan sağlığı üzerine oturtursak, tesisimizin 5 yıldızlı olmasına o kadar da gerek yok diye konuştu.
     Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, daha çok üretim yaparak ekonomiye daha fazla katkı sağlamak için çalıştıklarını belirtti.
     Kendi faaliyet alanlarında sürekli araştırma ve geliştirme sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Matlı, şöyle devam etti:
     Bugünkü sempozyum gibi toplantılara da destek oluyoruz. Çünkü biz bu topraklardan kazandığımızı, yine bu topraklarla paylaşmanın önemini biliyoruz. Babamız Ömer Matlı ülkenin kalkınması için eğitimli bir geleceğe ihtiyaç vardır derdi. Biz de bunu eğitime katkı ve onun adına kurduğumuz eğitim çiftliğindeki faaliyetlerimizle yerine getirmeye çalışıyoruz.
     Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız da okul sütü projesini TÜSEDADın çok önemsediğini, dernek olarak yıllardır böyle bir uygulamayı savunduklarını belirtti.
     Okul sütü dağıtım projesini başarılı ve kapsamlı bir proje olarak değerlendiren Yıldız, bu projenin üreticiye daha fazla katkı sağlayabilmesi için dağıtılan sütün üretici birlikleri tarafından işlenmesi gerektiğini ifade etti.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Konyanın bitkisel ve hayvansal üretimde önemli bir il olduğunu dile getirdi.
     Bitkisel ve hayvansal üretimde özel sektörün, ARGE çalışmalarını, üniversiteler, konunun ilgili tarafları, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlarla birlikte paylaşmasının büyük önem arz ettiğine değinen Alparslan, şunları kaydetti:
     Özel sektörün ARGE çalışmalarının, Avrupa ve Amerikada gördüğümüz örneklerinde olduğu gibi Türkiyede de önümüzdeki yıllarda daha fazla önemseneceğini görüyoruz. İnsanlar sağlıklı olmak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bu konudaki yapılan toplantılarda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda hayvansal protein tüketiminin önemli oranda artacağını düşünüyorum. Bunun karşılığında da üretim önemli oranda artacaktır.
     Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız ise Konyanın hayvancılık, et ve süt üretiminde önemli yeri olduğunu söyledi.
     Yıldız, Konya hayvancılığı 2023 vizyonu çerçevesinde hayvan varlığının 2 milyon, sağılır hayvan sayısının 700 bin, yıllık süt üretiminin de 5 milyon 250 bin ton olarak hedeflendiğini vurguladı.
     Konuşmaların ardından çeşitli üniversitelerden uzmanlar tarafından brucella hastalığı ile ilgili bilgi verildi.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Süt Sığırcılığında Brucella Sorunu sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER