Tatlı su ıstakozu geçim kaynakları oldu

Tatlı su ıstakozu geçim kaynakları oldu -Çıldır Gölünden avlanan tatlı su ıstakozu, Ardahanda çok sayıda ailenin geçimini sağlıyor -ATSO Başkanı Tosunoğlu: Kültürümüzde ıstakozun tüketimi yok, ancak bölge ekonomisine çok cidd


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Çıldır Gölünden avlanan tatlı su ıstakozu, bölge halkının geçim kaynağı oldu.
     Ardahana yaklaşık 47 kilometre uzaklıktaki Çıldır Gölünden balıkçılar tarafından atılan özel ağlarla çıkarılan ıstakozlar, Ardahanda çok sayıda ailenin geçimini sağlıyor.
     Kentte su ürünleri üzerine faaliyet gösteren kooperatiflere üye balıkçılar tarafından avlanan ıstakozlar, göl kenarında boylarına göre ayrılarak, yurt içi ve yurt dışındaki pazarlara sunulmak üzere Ispartadaki firmalara gönderiliyor. Kooperatif üyesi yaklaşık 50 balıkçının avladığı tatlı su ıstakozları, gölden Haziran-Kasım ayları arasında avlanabiliyor.
     Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Latif Tosunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlı su ıstakozunun bölge ekonomisi için çok önemli bir gelir kapısı haline geldiğini söyledi.
     Gölde yıllık ortalama 100 ton tatlı su ıstakozu üretildiğini, bunun daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Tosunoğlu, gölden çıkarılan ıstakozun kilosunun 8-12 liradan alıcı bulduğunu belirtti.
     Kentte tatlı su ıstakozunun 2008 yılından itibaren satışının yapıldığını anlatan Tosunoğlu, Kültürümüzde ıstakozun tüketimi yok, ancak bölge ekonomisine çok ciddi bir katkısı var. Istakozun yıllardır varlığını biliyoruz. Ancak kooperatiflerin girişimi sonucu 2008de alıcı bulmaya başladı. 2008 yılından itibaren Ispartadaki fabrikalara gönderilip işleniyor. Ispartada işlendikten sonra çeşitli iç ve dış bölgelere ihraç ediliyor diye konuştu.
     Tosunoğlu, tatlı su ıstakozu üretimini bölgede yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.
    
     -Kaçak avcılık üretimi düşürüyor-
    
     Tatlı su ıstakozunun geçim kaynakları olduğunu ifade eden balıkçılardan Can Kılıç, yaptıkları işin zor olduğunu ve zaman alan bir uğraş olduğunu söyledi.
     Bu yıl gölde ıstakoz üretiminde düşüş yaşandığını anlatan Can, Bir dönem günde 200 kilo ıstakoz avlanırken, bu rakam şu an 80 kiloya kadar düştü. Bunun en büyük sebebi, kaçak avcılık ve avlanma sezonu gelmemiş ıstakozun avlanmasıdır. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyoruz dedi.
     Yaklaşık 4 yıldır tatlı su ıstakozu avı yaptığını belirten Can, bu işin geçim kaynakları olduğuna dikkati çekerek, 21 yaşındayım, aileme destek amaçlı elimden geldiği sürece ıstakoz avına çıkıyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Tatlı su ıstakozu geçim kaynakları oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER