Tekirdağda 41 ilden 373 Çanakkale şehidi

Tekirdağda 41 ilden 373 Çanakkale şehidi yatıyor -Tekirdağ Şehitlikleri Koruma Derneği Başkanı Durmaz: -Tekirdağ şehitliğinde 41 ilden 373 şehit yatıyor. Diğer birliklerde Tekirdağdan geçerek Çanakkaleye gitmişler -Aslında


TEKİRDAĞ (A.A) - Muhterem Erkul - Tekirdağ Şehitlikleri Koruma Derneği Başkanı Veli Durmaz, Tekirdağda Şehitler Abidesinin bulunduğu 4 bin 771 dekarlık alanda 41 ilden 373 Çanakkale şehidinin yattığını söyledi.
     Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak sürdürdükleri çalışmalar sonucu Milli Savunma Bakanlığı tarafından, 4 bin 771 dekarlık bir alanın şehitlik olarak tescil edildiğini belirtti.
     Durmaz, Bakanlığın Lodumludaki Arşivler Müdürlüğü tarafından yayımlanan 5 ciltlik kitapta yer alan albümlerden edindikleri bilgiler doğrultusunda, Tekirdağ şehitliğinde 41 ilden 373 şehidin yattığını kaydetti.
    
     -Tekirdağa şehitlik anıtı istiyoruz
    
     Tekirdağın savaş sırasında lojistik merkez olarak kullanıldığını ve ikmal malzemelerinin buradan Çanakkaleye taşındığını anlatan Durmaz, Bir kısmı hastanelerde, bir kısmı yolda buraya gelirken şehit olmuşlar ve buraya toplu olarak gömülmüşlerdir. Daha önce burası tahminen 30 dekarlık bir şehitlik iken belediye veya Tapu Kadastro Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde mezarlığın bir kısmı iptal edilmiş. Ancak, 4 bin 771 metrekarelik bir alan kalmış. Bu alan içinde Tekirdağa yakışan bir Çanakkale şehitliği anıtının yapılmasını canı gönülden istiyoruz.
     Aslında Çanakkalenin ilk adımı Tekirdağdan başlıyor. 3. Kolordu Tekirdağdan Çanakkaleye gitmiş. 57. Alay da aynı şekilde Tekirdağdan gitmiş. Diğer birlikler de buradan gitmiş. Orada destan yazan tüm birliklerin ilk başlangıcı Tekirdağdır. O yüzden Çanakkalenin ilk adımının Tekirdağ olması gerekiyor şeklinde konuştu.
    
     -Dalgıç: Projenin sorumlusu belediye değil
    
     Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da, şehitliği 25 yıllığına Milli Savunma Bakanlığına devrettiklerini belirterek, şunları söyledi:
     Daha önce orayla ilgili bir proje oluşturulmuştu. Ancak bu proje, Anıtlar Kurulu tarafından kabul görmedi. Milli Savunma Bakanlığı yeni bir proje üretti. Projenin sorumluluğu Milli Savunma Bakanlığında. Biz, bu bölgenin çiçeklendirilmesini, temizliğini ve bakımını yapıyoruz sadece. Anıtın, kendisine veya çevre düzenlemesine onaylanmış bir proje olmadan müdahale edebilmemiz söz konusu değil.
    
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Tekirdağda 41 ilden 373 Çanakkale şehidi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER