Testi geçen keçi, üniversite kampüsünde kalmayı

Testi geçen keçi, üniversite kampüsünde kalmayı garantiliyor -UÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim, Araştırma ve Uygulama Merkezindeki keçiler, çiftlikteki varlıklarını ancak, birtakım testlerden başarı ile geçer


BURSA (A.A) - Volkan Bayraktar - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim, Araştırma ve Uygulama Merkezindeki keçiler, birtakım testlerden geçerek çiftlikteki varlıklarını sürdürebiliyor.
     Merkezin teknik sorumlusu Doç. Dr. Abdulkadir Orman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle keçilerle ilgili yaptıkları çalışmaların oldukça yankı bulduğuna dikkat çekti.
     Yetiştirdikleri keçilerin Türkiyenin çeşitli bölgelerine satıldığını belirten Orman, Yetiştirdiğimiz hayvanların özellikle verimlilikleriyle alakalı ıslah çalışmaları yaparken, bazı hayvanlardaki davranış özelliklerini de dikkate alıyoruz. Şöyle ki biz sadece ikizlik ve süt verimi gibi hayvanın verim özelliklerini değil, hayvanlarda birtakım davranış bozuklukları, agresyon, hırçınlık, tarafımızdan kabul görmeyen davranışlar. Biz, bu türlü hayvanların sürümüzde bulunmasını istemiyoruz. Dolayısıyla da seçmiş olduğumuz hayvanlardan aldığımız yavrularda da daha yönetilebilir, daha muhlis bir sürü elde etmeyi amaçlıyoruz dedi.
    
     -Ömürleri boyunca verimli hale getirmeye çalışıyoruz-
    
     Keçilerin verimliliklerini düzenli olarak test ettiklerini anlatan Orman, şöyle devam etti:
     Hayvanların doğumuyla başlayan laktasyonlarında on beş günde bir her hayvanı tek tek kaç litre süt verdiklerini kontrol ederek bu kayıtları oluşturmaya başlıyoruz. Ardından bu hayvanların canlı ağırlıklarını düzenli kontrol ediyoruz. Bunun sonucunda hayvanlarımızı doğdukları yıl içerisinde tekrar tohumlayıp bir sonraki yıl doğurabilecek hale getirmek için beslenme programlarımızı düzenliyoruz. Dolayısıyla, hayvanları ömürleri boyunca verimli hale getirmeye çalışıyoruz.
    
     -Sağlık ve verimlilik açısından Türkiyede son derece iddialıyız-
    
     Islah edilen hayvanların süt veriminin 750 ila bin 500 kilo arasında değiştiğini dile getiren Doç. Dr. Abdulkadir Orman, şunları kaydetti:
     İkizlik oranımız, yaklaşık olarak her hayvanda ikizlik elde edebilecek biçimde. İhtiyaç fazlası olan hayvanlarımızı da vatandaşa satıyoruz. Yoğun taleple karşılaştığımız için sınırlı sayıda oğlak satabiliyoruz. Bu durumun nedeni ise elimizdeki oğlakların sınırlı sayıda olması ve yaptığımız uygulamaların getirdiği maliyetler ki bunların içerisinde sağlığa ilişkin olarak yapmış olduğumuz bazı denetlemeler ve bazı testler var. Vatandaşın adını dahi duymadığı testleri biz burada rutin olarak uygularız. Ve bunun sonrasında en ufak bir şüpheye dahi yer bırakmadan gerekirse hayvanlarımızı itlaf etmeyi bile göze alırız. Tabii bu durum, hayvanlarımızın fiyatlarının biraz yüksek olmasına yol açıyor. Fakat sağlık ve verimlilik açısından Türkiyede son derece iddialıyız.
    
     -Bilimsel metotlarla daha yönetilebilinir keçi sürüleri-
    
     Keçileri ıslah ederken kullandıkları metotlar sayesinde daha yönetilebilir bir sürü elde ettiklerini dile getiren Orman, Hayvanlar gerek yem yeme, gerek sağım esnasında, bizim uygulamalarımız esnasında ve işçilerimiz, hayvanlarımız arasında çalışırlarken, hayvanlar tarafından belli risklere ve bazı sıkıntılara maruz kalmasınlar istiyoruz. Dolayısıyla bizim sürümüzün içine girdiğiniz zaman hayvanların size korkusuzca yaklaştıklarını, hayvanların size ilgi gösterdiğini aynı şekilde doğum sezonunda oğlakların sizin yanınıza gelerek üstünüze tırmanmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Bu davranışlar ise bizim ıslah çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar şeklinde konuştu.
    
     -Başarılı keçiler, çiftlikte kalıyor-
    
     Keçilerin çok meraklı hayvanlar olduğuna dikkat çeken Abdulkadir Orman, şunları kaydetti:
     Oğlaklar korkusuz... Yani bizim yetiştirme usullerimiz dışında, onları haşin bir şekilde yetiştirdiğiniz zaman keçilerde bir korku oluşuyor. Bu durumda, hayvanların yanlarına, yabancı biri girdiğinde ürkekleşiyorlar. Fakat bizim işletmemizde böyle bir durum söz konusu değil. Biz, hayvanlarımızı gayet rahat bir şekilde yönlendiririz. İşçimizin basit bir ıslığı ile bile hayvanları istenilen yere rahatlıkla yönlendirir. Keçilerimizi birtakım testlerden geçiriyoruz. Bu testlerden sonra da başarılı olan keçilerimizi işletmemizde tutmaya devam ediyoruz. Onlardan yavru almaya gayret gösteriyoruz.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Testi geçen keçi, üniversite kampüsünde kalmayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER