Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri Nevruzda

Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri Nevruzda başlıyor -Eskişehir Valisi Koçdemir: Etkinliklerin açılışı, Nevruz kutlamaları kapsamında yurt dışından gelecek yaklaşık 250 sanatçının yanı sıra Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahyadan


ESKİŞEHİR (A.A) - Mürsel Çetin - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin, 21 Martta, Nevruz kutlamaları kapsamında yurt dışından gelecek yaklaşık 250 sanatçının yanı sıra Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahyadan halk oyunu ekiplerinin gösteriler sunacağı törenle başlayacağını bildirdi.
     Koçdemir, AA muhabirine, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleriyle ilgili hazırlıklarını sürdürdüklerini ve bu kapsamda geçen hafta Kırgızistana ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Bu ülkede görüştükleri yöneticilere, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile yine bu yılı kapsayan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği hazırlıklarında önemli mesafeler aldıklarını anlattıklarını belirten Koçdemir, etkinlikleri planlarken Türk dünyasıyla irtibat halinde olduklarını belirtti.
     Koçdemir, Türk kültür mirasının ne kadar zengin, çeşitli ve geniş bir coğrafyada varlığını sürdürdüğünü, farklı dönem ve coğrafyalarda varlığını en üst düzeyde devam ettirirken ne kadar yüksek bir intibak kabiliyetine haiz olduğunu ortaya koymayı, bu mirası çocuk ve gençlerle tanıştırmayı amaçladıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Kültür Başkentliği yılını bir şölene çevirip herkesin katkıda bulunmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sahip olduğumuz kültür mirasını daha da zenginleştirip çeşitlendirerek, sonraki nesillere aktarılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bunu yapmamızın en etkin yolu, bu coğrafyada bulunan kardeşlerimizle bu yükü omuzlamaktan geçiyordu. O çerçevede Türk devletlerinin yanı sıra özerk bölge ve federasyonlarla irtibat halindeyiz. Kırgızistanda çok sıcak karşılandık ve kendimizi 40 yıllık dostların arasında gibi hissettik. Başarılı, dolu dolu programlar gerçekleştirdik. Bişkekte, Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadıkov, Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı İbrahim Cunusov, Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulov, üniversite rektörleriyle görüştük. Düzenleyeceğimiz etkinliklerle ilgili önerilerini aldık. Bazı ülkelerden kardeş şehirler seçtik. Oş da bunlardan biriydi. Oş Valiliği ile ekonomik, sosyal ve kültürel iş birliği anlaşması imzaladık ve bu yıl başta Kırgızistandan bir şahsiyetin tanıtılması, Nevruz etkinlikleri açılışı gibi konularda onların da katılımını sağlamaya yönelik görüşmeler yaptık.
     Bişkekte faaliyet gösteren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, İnsani Bilimler Üniversitesi ve Oşta yer alan Oş Devlet Üniversitesi rektörleriyle toplantılar yaptıklarını anlatan Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti paydaşlarından olan Eskişehirdeki üniversitelerle Kırgız üniversiteleri arasında iş birliği kararı aldıklarını dile getirdi.
    
     -Atatürk Stadında görkemli kutlama-
    
     Koçdemir, etkinliklerle ilgili programın netleşmeye başladığı bilgisini vererek, Etkinliklerin açılışı, Nevruz kutlamaları kapsamında yurt dışından gelecek yaklaşık 250 sanatçının yanı sıra Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahyadan halk oyunu ekiplerinin sunacağı gösterilerle yapılacak dedi.
     Bundan sonra ise 23 Martı 24 Marta bağlayan gece, Atatürk Stadında olimpiyat oyunları açılışına benzer bir töreni, 600e yakın sanatçının gösterileri ve yaklaşık 20 bin kişilik izleyici kitlesiyle yapmayı planladıklarına işaret eden Koçdemir, yıl süresince etkinliklere devam edileceğini vurguladı.
     Koçdemir, şunları kaydetti:
     Aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentiyiz. Türkçe Konuşan Ülkeler UNESCO Milli Komisyonlarının müşterek bir birliği var. O birlikte, bu yıl için gündeme getirilecek, gündemde tutulacak ve Birleşmiş Milletlere (BM) sunulacak iki konudan biri Nasrettin Hoca, diğeri Köroğlu olarak belirlendi. Nisan ayında Köroğlu hakkında UNESCO ile faaliyetlerimiz olacak. Ülkelerin Türkiyedeki büyükelçilerine yönelik program gerçekleştireceğiz. Mayısın ilk haftasında, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kutlamaları var. Yıllardan beri bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Türk dünyası ile beraber yapacağız. 7-20 Mayıstaki Çocuk Şenliğinde, Türk dünyası çocuk oyunları, çocukların ortaya koyduğu kültür ve sanat faaliyetleri, çocuk tiyatroları ve çocuk korolarını, Eskişehirde bir araya getireceğiz. Haziran ayında Nasrettin Hocayı anacağız. 28 Ağustos-2 Eylülde Zafer Bayramı, Eskişehirin kurtuluşu ile beraber yoğun bir etkinlik haftamız olacak. Cumhuriyetin 90ıncı yılı kutlamaları kapsamında 29 Ekim haftasında da bilimsel çalışmaların sonuçlarının ortaya konulacağı, tarihimizi ve kahramanlıklarımızı ön plana çıkaracak etkinlikler olacak. Kasım sonu veya aralık başında, açık havada geniş katılımlı bir törenle kapanışı gerçekleştireceğiz.
     Eskişehirin, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına sahip ikinci kent olduğunu hatırlatan Koçdemir, Astanadan alınan bu unvanı, yıl sonunda 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Tataristanın başkenti Kazana devredeceklerini bildirdi.
    
     -Türk Dünyası Meydanı veya Türk Dünyası Sokağı-
    
     Koçdemir, Eskişehirdeki başkent etkinlikleri doğrultusunda Türk Dünyası Meydanı veya Türk Dünyası Sokağı oluşturacaklarını anlattı.
     Burada her ülke ve bölgeye bir alan tahsis edileceğini söyleyen Koçdemir, Kültür Başkentliği ve diğer nedenlerle Eskişehire gelecek insanların, ülkeleri hakkında doğru ve yeterli bir kanaat elde etmesini istiyoruz. Burada ülkelerin yemeklerinden müziğine, yöresel kıyafetlerinden ülkelerine özgü ürünlere kadar geniş bir yelpazede tanıtımlar yapılacak ifadelerini kullandı.
     Koçdemir, Eskişehirin, yıl sonunda iki Kültür Başkentliği unvanını devrettiğinde, Türkiyeye yakışan ve hafızalarda yer edinen etkinliklere imza atmış olmak istediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Bu yıl bir fırsattır. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Vakit, Türk kültür mirasının, coğrafyamız, ilimiz, hatta Türkiye dışındaki kısmıyla tanışma, o mirası içselleştirme, o mirasa katkıda bulunma vaktidir. Eskişehir, Yunus Emrenin şehri. Yunus Emre diyor ki; Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Bu yıl Eskişehirde hem kültür mirasımız ve atalarımızla hem de büyük Türk coğrafyasında yaşayan kardeşlerimizle tanış olacağız. Böylece yeni ekonomik potansiyeller keşfedilecek ve kültürel birliktelikler kurulacak, çok farklı ufuklar açılacak ve ilhamlar ortaya çıkacaktır.
    
     -1900-1950 yıllarının Eskişehiri müzede canlandırılacak-
    
     Eskişehirin, 30-40 yıl sonra da 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür ve sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandırmak istediklerini bildiren Koçdemir, Kültür Başkentliği hazırlıklarının tanıtım, etkinlikler, kalıcı eserler olmak üzere 3 ana başlıkta sürdürüldüğünü ifade etti.
     Koçdemir, Eskişehirin Türkiyede ve Türk dünyasında, Türkiyenin de Türk dünyası ve dünyada tanıtımını hedeflediklerini ve kentte ve Türk dünyası ülkelerinde organize edilecek etkinliklerle ülkeler arası dostlukların pekiştirileceğini söyledi.
     Bu yıl, normal seyrine bırakıldığında 8-10 yıl sürebilecek restorasyon, onarım, kurtarma, yeni fonksiyon verme gibi kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri tamamlamak istediklerine işaret eden Koçdemir, Türkiyede ilk kez Eskişehirde kurulması planlanan Açık Hava Müzesinde, 1900-1950 yıllarında halkın günlük yaşamını yansıtan unsur ve eserleri sergileyeceklerini anlattı.
     Koçdemir, sabanla tarla süren, düvenle hasat yapan, tınaz savuran, tokaç ve kille çamaşır yıkayan, körükte demir döven insanların maketlerle betimleneceği müzede, eski hayvan ırklarıyla ilgili objeler de bulunacağı bilgisini vererek, o yılların yemek, çocuk oyunları, oyuncak gibi kültürel unsurlarından örneklere de yer verileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri Nevruzda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER