Türkiye, kuraklık riskiyle karşı karşıya

Türkiye, kuraklık riskiyle karşı karşıya -Düzensiz bir yağış rejimine sahip olan Türkiye, yağışlardaki değişkenlikler nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşıyor -Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı, Türkiyenin 2011-2012 Tarım


KOCAELİ (A.A) - Düzensiz bir yağış rejimine sahip olan Türkiye, yağışlardaki değişkenlikler nedeniyle kuraklık riskiyle karşı karşıya kalıyor.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı, Türkiyenin 2011-2012 Tarım Yılı Kuraklık Analizi raporuna göre, Türkiyede çok farklı iklim özelliklerine sahip bölgelerin bulunmasının aynı dönemde hem kuraklık hem de nemliliğin yaşanmasına neden olabildiği belirtilerek, bunun sonucunda da aynı tarım yılı içerisinde, bitkisel üretimde, kimi bölgelerde üretim artışı meydana gelirken kimi bölgelerde üretimde azalma görüldüğü kaydedildi.
     Yıllık yağış ortalamasının 643 milimetre olduğu Türkiyede, 2011-2012 dönemini 660 milimetrelik yağışla tamamlayarak normale göre yüzde 3lük bir artış olduğu ifade edilen raporda, son 51 yıl dikkate alındığında en kurak tarım sezonunun 477 milimetre ile 1972-73 döneminde, en yağışlı sezon ise 840 milimetre ile 1962-1963 döneminde yaşandığına vurgu yapıldı.
     Bölgelere göre bu yıl kuraklığın, daha çok Türkiyenin Orta ve Doğu kesimlerinde kendisini hissettirdiği, Güney ve Batı Bölgelerde ise normal düzeyde yağış aldığı kaydedilen raporda, yağışlarda en fazla düşüşün yüzde 17 ile Doğu Anadolu Bölgesinde yaşandığı bildirildi.
    
     -Ege ve Akdeniz bölgelerinde yağışlarda artış yaşandı
    
     Raporda, yağışların, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 10, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 1 oranlarında düşüş gösterdiğine yer verilerek, yağışlarda, Ege Bölgesinde yüzde 17, Akdeniz Bölgesinde ise yüzde 15 oranında artış görüldüğü ifade edildi.
     Söz konusu raporda, 2011-2012 tarım yılındaki 12 aylık dönemde, Karadeniz Bölgesinin doğusu ve orta iç kesimleri, İç Anadolu Bölgesinin ortası ile kuzeybatısı hariç tamamı, Akdeniz Bölgesinin doğusu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta kesimleri ile güneydoğusu, Bitlis ve Van hariç Doğu Anadolu Bölgesinin tamamı ile lokal olarak da Burdur ve Tekirdağ civarlarında değişen şiddetlerde kuraklık yaşanırken, Türkiyenin güneyi, batısı ve Orta Karadeniz civarlarında ise 12 aylık dönemde nemliliğin hakim olduğu vurgulandı.
     Marmara Bölgesinin orta ve kuzeyi, Karadeniz Bölgesinin batısı ile doğusu, İç Anadolu Bölgesinin Kırıkkale-Niğde hattı hariç tamamı, Akdeniz Bölgesinin doğusu ile iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta kesimleri ile güneydoğusu, Ağrı-Van hattı ile Elazığ hariç Doğu Anadolu Bölgesinin tamamında söz konusu dönemde değişen şiddetlerde tarımsal kuraklığın hakim olduğuna yer verilen raporda, buna karşın, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesinin kıyı kesimleri ile Karadeniz Bölgesinin orta kesimlerinde ise nemlilik yaşandığı belirtildi.
     Raporda, söz konusu değerlendirmelere göre, 2011-2012 tarım yılında meteorolojik faktörlerin, tarımsal üretimi genelde olumlu etkilediği, orta ve doğu bölgelerde ise olumsuz yansımalar gösterdiği bildirildi.
    
     -En fazla kayıp kuru soğanda-
    
     Raporda, 2011-2012 tarım yılında bazı bölgelerde yaşanan kuraklık nedeniyle kimi ürünlerde kayıpların meydana geldiği belirtildi.
     Yaşanan kuraklığın etkisiyle zarar oluşan bazı ürünler ve bir önceki yıl üretim değerlerine göre kayıp oranları, kuru soğanda yüzde 22.1, buğdayda yüzde 7.8, arpada yüzde 6.6, şeker pancarında yüzde 7.0, pamukta yüzde 10.1, portakalda yüzde 4.0, üzümde yüzde 2.6 oldu.
     Bunun yanında çoğu bölgede yaşanan olumlu iklim koşulları etkisiyle bazı ürünlerin üretim miktarlarında artış yaşandığı ifade edilen raporda, bu ürünlerden kayısıda yüzde 16.9, mısırda yüzde 9.5, şeftalide yüzde 12, kırmızı mercimekte yüzde 7.9, karpuzda yüzde 4.1, patateste yüzde 3.9, nohutta yüzde 6.3, ayçiçeğinde yüzde 2.6 ve domateste yüzde 3.1 artış olduğu vurgulandı.
    
     -Buğday veriminde en fazla düşüş Konyada-
    
     Türkiyenin 2011-2012 Tarım Yılı buğday verimlerinde ise Marmara, Ege, İç Anadolunun kuzeybatısı ile batı Karadenizde verimlilik normal seviyede kaldı.
     Rapora göre, orta ve doğu kesimlerde yüzde 33e varan düşüşler görülürken, Orta Anadoluda buğday verimlerinde ciddi azalma meydana geldiği kaydedildi.
     Buğday verimlerinde en fazla düşüş yüzde 33 ile Konyada yaşandı.
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türkiye, kuraklık riskiyle karşı karşıya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER