Tuz işçilerinin sıcak çilesi

Tuz işçilerinin sıcak çilesi -Erzincanın Kemah ilçesinde natürel kaynak tuzu üretimi yapan tesiste çalışan işçiler, sıcak havada tuz göllerinde ter dökerek ekmek parası kazanıyor -İşçiler, aşırı sıcaktan korunmak için güneş gözlüğ


ERZİNCAN (A.A) - Yakup Bakar - Kemah ilçesinde natürel kaynak tuzu üretimi yapan tesiste çalışan işçiler, sıcak havada tuz göllerinde ter dökerek ekmek parası kazanıyor.
     Erzincana 50 kilometre uzaklıktaki Kemahta doğal kaynak tuzu üretimi yapılan tuz göllerinde çalışan işçileri, işin ağırlığının yanı sıra yaz sıcakları etkiliyor. Güneş, tuz ve su buharından korunmak için güneş gözlüğü ve beyaz renkli şapka takan işçiler, kafalarına başörtüsü sararak sıcağa karşı önlem alıyor.
     Sıcaktan bunalan işçiler, serinlemek için ise baştan aşağı soğuk su döküyor. Başlarına sardıkları başörtüsünün üzerine şapka da takarak sıcağa karşı ekstra önlem alan işçiler, görenlerin dikkatini çekiyor. Aşırı sıcaklardan dolayı tesiste gece ve gündüz vardiyası uygulanırken, Ramazan ayında oruç tutan işçiler ise isteklerine göre gece vardiyasında çalışıyor.
     Tuz işletmesinin sahibi Metin Tanrıkulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İşçilerin karşılaştığı en büyük zorluk, sıcak ve güneştir. Ama bizim de üretimdeki ana temelimiz sıcak ve güneştir. Sudaki buharlaşmayı sağlayan, verimliliği artıran güneştir. Sıcaklığın yanında tabii Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutan arkadaşlarımız için su kaybından dolayı da büyük bir susuzluk oluyor. Bu zorluk için gece vardiyası uyguluyoruz. Oruç tutup gündüzleri çalışmaya dayanamayan arkadaşlarımızı isteklerine göre geceleyin çalıştırıyoruz diye konuştu.
     Tesiste çalışan işçilerden Müslüm Altınsoy (52) ise aşırı sıcaklardan dolayı çalışmakta zorluk çektiklerini belirterek, Tuzun neminden, havanın sıcaklığından ve bir de oruç tuttuğumuzdan çalışmakta zorlanıyoruz. Sıcaklardan etkilenmemek için şapka, gözlük ve başörtüsü takıyoruz. Çalışmak hayli zor oluyor. Serinlemek için ise zaman zaman kafamıza soğuk su döküyoruz ve güneşi dağıtması için özellikle beyaz şapka takıyoruz. Bu şekilde günde 8 saat çalışıyoruz dedi.
     Su gözesinden gelen kaynak suyunun biriktirme havuzlarına alınıp belli evrelerin ardından dinlendirildiği ve ağır metal minerallerin çökerttirildikten sonra kristalize havuzlarında tuzun elde edildiği tesiste çalışan işçiler, sıcak havada çalışmanın çok zor olduğunu belirtiyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tuz işçilerinin sıcak çilesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER